SvWTIP: De winnaar van het broodbakboek!

Van: de kookredactie

De wijn en zijn verhaal!

Dit vroegen we op 16 september aan de lezers van Smaak van Wijn!

“Doe mee en win en passant met jouw voorstel een prachtig BroodBakBoek! Stuur je voorstel op naar [email protected]  voor 4 oktober! Dan trekken we een winnaar uit de inzendingen en op zaterdag 5 oktober maken we deze bekend! Straks bak jij in oktober je eigen Italiaanse brood!

Welke wijn zou jij kiezen als je vanavond pesto pasta eet? Wij zijn benieuwd! Doe een voorstel en misschien win jij het broodboek wel en bak je voortaan je eigen ciabatta!”

Er kwamen werkelijk hilarisch leuk en bizar lekkere voorstellen over de mail binnen! Tot een Nederlandse Regent aan toe! Die leek ons iets te streng. Maar ja, alle Sangioveses, de Valpolicella’s en misschien zelfs een goede (ja, die zijn er!) Lambrusca waren natuurlijk prima.

Uit de hoge hoed met inzendingen trokken we deze Duitse tip!  De Dornfelder-Merlot van MIRJAM VAN DRIEL.

dornfeldermerlotZe zei: “Wat dacht je ervan om het geografisch gezien wat hogerop te zoeken? Ik eet regelmatig gerechten met pesto en niet elke wijn is er lekker bij. Te licht, te zwaar, te zoet. Mijn tip: een Duitse Dornfelder-Merlot. Precies goed!”

Rode wijn gemaakt van Dornfelder en Merlot druiven. De appellatie Mosel, voorheen Mosel-Saar-Ruwer, ligt in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans-Luxemburgse grens en de Rijn, op ongeveer de 50e breedtegraad. Het wijngebied ligt enerzijds langsheen de Moezel, over een afstand van bijna 240 km, tussen de Franse grens en Koblenz, en anderzijds langsheen twee bijrivieren, de Saar en de Ruwer. de Mosel is een gebied waar prachtige wijnen vandaan komen, vooral op basis van de Riesling druif. Dat deze druif het in deze streek zo goed doet, heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem.  (Dit noemen we voor het gemak terroir 🙂)
Dornfelder is de tweede meest aangeplante druivenras in Duitsland vanwege zijn betere weerstand tegen rot, hij is vroeg rijp en kan hogere natuurlijke alcohol genereren dan de meeste andere Duitse blauwe druivensoorten.

In het glas
Dornfelders zijn evenals andere krachtige rode wijnen ideaal voor herfst en winter, vooral wanneer ze wat rijping hebben gehad. Ze passen dan ook bij stevige vleesgerechten, wild of kaas. Anderzijds bieden ook jonge, fruitige versies, in de zomer zelfs licht gekoeld, veel drinkgenoegen.

 Mirjam, van harte gefeliciteerd! Mail je je adres even naar [email protected]?