SvWTIP: Dichtbij maar toch in een andere wijnwereld

Een reisbijdrage van Rudie de Groot

Nog geen 250 km bedraagt de afstand van Hilversum naar de Ahr. Dus niet veel verder dan van ‘t Gooi naar Maastricht. Een typisch ‘tussendoor uitje’ dus! Een compact reisje voor een dag of drie. Genieten!

ahr leonDe Ahr is bizar genoeg een typisch rood wijngebied, koninkrijkje van de spätburgunder! Pinot noir dus,

Scherp kronkelt de Ahr in bochten door bizarre rotsformaties, de wijnbergen liggen tegen de kale rotsen. De Romeinen hadden al door dat het klimaat in dit wilde, romantische dal zeer gunstig was en plantten er de eerste wijnstokkenis. Ook de net zo waardevolle Frühburgunder vind je hier  als specialiteit van deze regio. De topwijnen van de Ahr kunnen op de steile hellingen slechts moeizaam worden geteeld, maar het levert zo’n hoge kwaliteit op dat het de moeite meer dan waard is.

Het zachte microklimaat in dit gebied, is nog een sterk argument voor ons om te gaan. Maar ook voor de druiven is het optimaal. Bjna 1.500 uur zon per jaar zorgen ervoor dat de druiven optimaal kunnen groeien. De steile hellingen hebben niet te lijden onder invloeden die schadelijk voor het milieu zijn; er heerst een microklimaat dat vergelijkbaar is met het Middellandse Zeegebied, met een gemiddelde jaartemperatuur van 9,5 °C. En er valt slechts matig regen.

Zoals inmiddels wel bekend zal zijn voor de regelmatige lezer, fiets en wandel ik graag. In dit gebied kan ik deze liefhebberijen meer dan voldoende invullen.

druiven in de ahrFietsen: De Ahr-fietsroute vormt samen met de Erft- en Rhein-Radweg de drie-rivieren-tocht. Overblijfselen uit de Romeinse tijd, kasteelruïnes en wijnbergen met terrassen geven de vlakke route een romantisch tintje.

Wandelen: Vandaag de dag trotseren een kleine 500 wijnbouwers de moeilijke omstandigheden op de steile hellingen van het Ahr-dal. Ongeveer 50 wijnbouwers hebben het gehele proces, van druif tot klant, in de hand. De overigen oefenen de wijnbouw naast hun eigenlijke werk uit en leveren aan een van de vier coöperaties in Mayschoß, Walporzheim, Ahrweiler en Bad Neuenahr. Sinds 2003 organiseren jonge wijnbouwers samen met leden van de coöperaties evenementen voor een jong publiek dat in wijn geïnteresseerd is. Wandelwegen langs de wijngaarden zijn volop aanwezig.  Denk er wel aan dat je echt goede schoenen moet dragen bij een wandeling door dit dal van de Ahr.streek ahr leon

Bron: Ahrtal.de