Gesprek op wijnniveau!

Gesprek op wijnniveau!

cropped-Logo-Smaak-van-Wijn1.jpgVoor een gesprek op wijnniveau sprak ik met de vrouw achter het logo van Smaak van Wijn. De kunstenares Pauline Luijben uit Welsum aan de IJssel. Uit haar omvangrijke collectie mocht ik wat werk gebruiken ter illustratie van het gesprek. Ter eeuwige inspiratie. Enjoy!
Momenteel hangt de schilderijencollectie Luijben in het Voerman Museum Hattem. Daarnaast werkt Pauline tegenwoordig ook aan een artistieke sieradencollectie. Ter lering en ter vermaak. Met bijzondere ‘ Bekoorbellen’, zoals ze genoemd worden.

Van haar hand is de gedichtenbundel “Trage Zoenen”. Van haar hand zijn ongekende landschappen als ‘Gezicht op Olst’ en “Het Verborgen Water’ en ‘Bandijk to nr 4909’, een doek van maar liefst 120 x 160 cm. Adembenemend mooi om te zien. Alle uitgewerkt met een accuratesse en een scherpte dat het is alsof je de natuur zelf in beweging ziet. Dat is de kunstenares Pauline Luijben ten voeten uit.

gezicht op olst13, 25 x 40 cmZe woont aan de IJssel met haar ‘advocaat’ die zich graag in erfrechte zaken stort. Onderdompelt om de laatste steen boven te halen.

Pauline is een vrouw met een gezicht! Klinkt dat vreemd? Wel, zo is het niet bedoeld. Het geeft aan dat ze – anders dan veel anderen – het leven invult zo als zij het wil invullen. Het leven leeft zoals zij het zelf wil. Niet zoals ze de buurvrouw, de zus, de vriendin, kortom de ander dat ziet doen. Niet bang om een mening te geven, ook niet om van repliek gediend te worden, hoewel je je kunt afvragen of men dat makkelijk zal durven. Zeker is ze niet ongenaakbaar, noch koel – zelfs niet afstandelijk, maar wel zelfverzekerd en authentiek in haar zijn.

Is het des kunstenaars misschien? Dat kan. Maar ook een aangeboren vrijgevochten geest kan zo ongeremd zijn om zo het eigen leven leiden.

ijssel13 weerloos water11, 100 x 100 cmMet haar partner bewoont ze een rietgedekte boerderij, die vanaf de buitenmuren door hunzelf  eigenhandig steen voor steen is opgebouwd. Een atelier voor haar, een kantoor voor hem. Geschilderde vloeren met ontwerp van haar hand. Honden, kippen, een gigantische moestuin en een druivengaard met hier in de hybride johanniter.  Ooit kris kras gekruist tussen riesling x ruländer x gutedel x seyve-villard in het Weinbau-Inistititut van Freiburg. Een vroege bloeier, met wel wat gelijkenis met de riesling, maar minder zuren. Het resultaat: een frisse, fruitige wijn die tegelijkertijd ook licht kruidig, zelfs een beetje bloemig is. Een wijn die bedoeld is voor op het terras of bij asperges.

De andere druif die ze verbouwen is voor rode wijn is  cabernet cortis. Kortom een krachtige klasse druif voor straks wellicht uitstekende wijnen. Volle, tannineuze wijnen die ook best wat houtopvoeding kunnen gebruiken. Het lijkt erop dat manlief een barrique zal moeten maken. Maar ach, waar hebben we het hier over, we praten over een hobbywijngaard van ongeveer 2 are waarin 100 stokken staan.

Hier scharrelt ze graag rond, snoeit de stokken met tokkelende  kipjes  om haar heen – een haan kraait verwaand in de verte. Natuurlijk brengt ze veel tijd door in het atelier. Waar bij ze een strak regime van kantoortijden volgt. Ze heeft een omvangrijke kunstrepertoire wat regelmatig geëxposeerd wordt in diverse galerieën. Haar werk behoort tevens tot de kunstcollectie van de gemeente Epe.

En in Soest! Want geheel onverwacht, zeer gewenst ontwierp zij het inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken logo van Smaak van Wijn! Ik was overdonderd. Beduusd. Kon me toen, toentertijd ook totaal geen voorstelling maken van de impact die het op het blog en de studio zou hebben. Maar inmiddels herkent iedereen het indringende logo! Het is te vinden op het drukwerk, in het online wijnmagazine, het facebook en drijft boven in Twitterkanalen. De gevel van Studio Smaak van Wijn is er mee bedekt en de achterwand van de zaak is één magistraal groot logo. Door Pauline zelf er op gezet nota bene. Willem, haar partner mocht de grote vlakken invullen 🙂

in de bocht bij hattem12, 25 x 40 cmDoet ze dit vaker? Is dit een nieuwe kunstuiting voor haar? Op haar website zie je dat ze wel meer met computertekenen bezig is. Zo illustreert ze ook voor het blad ‘Nieuw Gezin’.

Maar als ik haar vraag waar haar hart ligt dan zegt ze:

“Schilderen is mijn vak en daar ben ik dus vooral mee bezig. Vanmorgen reed ik de dijk op en daar werd ik – zoals altijd – getroffen door het prachtige IJssellandschap dat toch telkens anders is. Dan word ik overvallen door een gevoel dat is niet goed te beschrijven Dan wil ik dat vastleggen. Direct. Eigenlijk om anderen te laten zien wat ik nou precies zo mooi vind.”

Maar vind je het dan wel leuk logo’s en kleinere tekeningen te maken?

“Ja, tussen het schilderen door teken ik ook graag een beetje en dat doe ik al jaren het liefst op de computer in een fotoshop programma. In opdracht maak ik illustraties en dat vind ik heel leuk om te doen. Fijn dat het logo voor Smaak van Wijn zo in de smaak valt, want daar ben ik eigenlijk niet voor opgeleid.”

Whow, dat je dat kan! Verzin je dat dan zomaar uit de losse pols?

“Ik word geïnspireerd door wat ik zie en daar maak ik heel veel foto’s van. Kijk maar eens naar dat funny-filmpje op de website 🙂 Deze beelden worden het uitgangspunt voor een nieuw schilderij. Voor illustraties laat ik me natuurlijk inspireren door de tekst. Ik ben dus niet iemand van de losse pols, mijn vrijheid zit ‘m in de eigen draai die ik aan dingen geef. “

Volgend jaar heb je druivenopbrengst. En dan? Wijn maken of liever wijn drinken?

Oogst! Pauline Luijben

Oogst! Pauline Luijben

“Lekker een beetje prutsen in de tuin vind ik heerlijk. Snoeien, dieven, krenten: allemaal aan me besteed. Maar daarna een goed glas wijn, graag! Willem verdiept zich meer in hoe we wijn kunnen maken… als ’t tenminste gaat lukken met de druivenopbrengst, die vorig jaar niet veel meer dan 10 kilo was.”

Dat lijkt me Willem wel toevertrouwd. Dat is zo’n man die alles kan, lijkt mij, die dat haarfijn uitzoekt 🙂 Welke wijn drink je zelf  graag, wit of rood? Fris of rond? Mag het met een bubbel, of met hout, zonder?

“Ha! Dat vraagt de wijnkenner! Ik ben maar een gewone wijndrinker. Ik merk wel dat mijn smaak zich een beetje ontwikkelt nu ik soms smaken wel eens met elkaar vergelijk, maar dat ik bijvoorbeeld hout kan onderscheiden, nee. Ik ga met de seizoenen mee. In de zomer drink ik vaak witte wijn, in de winter liever rode. En ik hou van zacht en soepel, zal ik maar zeggen.”

Schrijven, poëzie maken of schilderen, zelfs je oorbellen zijn een succes. Maar waar ligt – tot slot – je hart?

“Taal en schilderen zijn communicatiemiddelen. Ik hou heel erg van taal; je kunt je ermee uitdrukken en wederzijds begrip vind ik het mooiste dat er is. Maar dat is niet makkelijk en ik ben vaardiger in het schilderen, ik ontdek er zelf dingen door en kan er anderen iets mee laten zien. Én ik hou van verf. Daarom staat schilderen voor mij op nummer 1. Met stip. Altijd!”

 =============================================================================

portret paulinePauline Luijben ’s website is te vinden onder haar naam! paulineluijben.nl
De werken worden momenteel tentoongesteld in het Voerman Museum.
De bekoorbellen zijn te vinden op de website Apolloniah.nl