SvWTIP: Ongefilterde wijn levert ongezouten commentaar

SvWTIP: Ongefilterde wijn levert ongezouten commentaar

Column: van Marja van Beek

“Er bestaan twee redenen om wijnen te filteren:

  1. Om hen te klaren: de aard van het druivensap en het transformatieproces maken de wijn onvermijdelijk troebel. hij bevat heel wat zwevende deeltjes. Verschillende oenologische technieken reduceren deze effecten en maken de wijn doorzichtig en schitterend. Het klaren, het oversteken en het filteren van de wijn zijn procédés die daartoe bijdragen.
  2. Om hen te stabiliseren: na de gisting bevat de wijn een niet te onderschatten populatie micro-organismen. De aanwezigheid van bacteriën of gist kan biologische stoornissen veroorzaken na het bottelen: er kan koolzuurgas vrijkomen en de wijn kan abnormaal gaan sprankelen, de aroma’s kunnen wijzigen, er kan zich azijnzuur vormen en de wijn met andere woorden naar azijn doen smaken. Het filteren zorgt ervoor dat de kiemen worden gereduceerd dankzij een filter die het overgrote deel van de micro-organismen tegenhoudt.”


proefavond ongefilterde wijn

Na dit gelezen te hebben tussen de uiteenlopende interesses van de schrijver van de website  Zweerink.nl besloten wij – de Proefgroep met domicilie SSvW ons eens te storten op de ongefilterde wijnen.
En leverden vervolgens een avond lang ons pittig commentaar, waarbij de opmerking: ‘Marja, je trekt aan het eind van de avond maar iets uit die wijnkast van je open, want we moeten dit wel lekker kunnen afsluiten’  een van de meest bescheiden was. De meeste wijnen waren rood, daartussen stond een enkele witje en tweemaal een rosé verdekt opgesteld. Onze master-indeler Wim scande snel de flessen en bepaalde de juiste volgorde.

We begonnen met Nederlandse wijn zo van het vat! Verrassende Johanniter en frisse Rondo, maar meer dan een toegeeflijke glimlach leverden beide wijnen helaas niet op. Wit zat ernstig hoog in de zuren, beide hadden in de verste verte niet iets wat op een afdronk leek. Maar goed, wel Nederlandse bodem, kop van Noord-Holland.
Als ik de proefnotities teruglees vanochtend die men heeft laten liggen, buitelen de woorden azijn, boers, vlak, muf, bitterstrak, sherry, troebel, stinkzwam, chocolade, vuursteen en rotte eieren, naast putlucht, bloemkool, KOOL!, over elkaar heen. Maar niet over de Nederlandse delegatie, want daar plakte men veelzeggende predicaten als natuurlijk appelsap, cider en dubbeldrank op.

IMG_3227Sommige wijnen deden ons werkelijk huiveren. En in een enkel geval was het zelfs zo dat wij – met name het vrouwelijke deel – nauwelijks een slok durfden te nemen. Het klinkt bizar, maar toch is het waar! Van de pak en beet tien wijnen die we geproefd hebben, bleven er slechts net aan drie overeind. Unaniem vonden we dat die redelijk waren en een stak er gewoon met kop en schouders boven uit. De rest bezorgde ons – naast kippenvel – veel plezier waarbij de tranen letterlijk over de wangen liepen – het commentaar was te geestig.

Rijst de vraag: waren wij nu zo kritisch of is het werkelijk nog niet zo best gesteld met de biologische, ongefilterde wijnen  van deze wereld? Is de bottleneck met name de houdbaarheid van de wijnen, of spelen er andere zaken mee die mogelijkerwijze de smaak vertroebelen?

Ik ben inmiddels heel benieuwd naar andere meningen! Dus bij deze nodig ik iedereen uit, die hier wat over wil zeggen! Please do!