Pinot Gris op de zomertafel!

Pinot Gris op de zomertafel!

Pinot gris natuurlijk in de Wine Grapes

Een van de schrijvers van Wine Grapes, het imposante werk over alle nu bekende wijndruivenrassen in de wereld is bioloog/botanist/ampelograaf José Vouillamoz, bekend van de druivengenetica. Als onafhankelijk onderzoeker aan de universiteit van Neuchâtel in Zwitserland brengt hij het DNA van wijndruiven in beeld, om zo te achterhalen welke druiven aan elkaar verwant zijn en wat hun plaats is aan de stamboom. Een druivenberoemdheid dus! Wat zal hij het druk gehad hebben met de Pinot-family!

Alsace en Alto AdigeZoals de pinot gris bijvoorbeeld. Een druif met behoorlijk wat suiker en niet bekend om een overdaad aan zuren. Doet het overigens goed in Zwitserland. Vanwege de koelte lijkt me, want te warm weer is funest voor deze druif.
Een lichtgekleurde schil. Een stevige tros waar alle besjes dicht tegen elkaar aan lijken te schuren. Een typisch gevalletje voor rotting dus helaas. De druif kom je onder verschillende namen tegen. Ruländer, grauburgunder, szürkebarát of grauer mönch om maar enkele te noemen.
De naam tokay d’Alsace is verbannen! Dat kan echt niet meer. Dat is zo 20ste eeuws 🙂

Mondgevoel

Een goede Pinot Gris is een wijn die door zijn wat vollere mondgevoel zich prima zal laten gelden bij een wat molliger gerecht. Daar zijn in Zwitserland natuurlijk genoeg voorbeelden van met alle kaasspecialiteiten! Het is een gastronomische wijn. Weelderig. Een wijn voor wit vlees, voor gevogelte gerechten, maar ook voor een Thaise,  een Aziatische maaltijd.

Volgens de culinaire etiquette schenk je geen wijn bij soep, maar de Pinot Gris kan een kreeft verleiden hoor. Een mooie Bisque d’Homard met  zo’n gouden glas, daar kun je mij wel voor wakker maken. Wat me terugbrengt in de tijd,  bij de Bisque die ik ooit in Hilversum at bij een restaurant in een klein pijpenlaatje op de Torenlaan. Een Bisque met een knipoog naar winterse stamppot! Bizar maar ook zo lekker!

Risottootje 🙂

Maar je kunt mij ook verleiden met een risotto met paddenstoelen, waarbij je een glas Pinot Gris schenkt! Formidabel! Een andere combinatie kan een gerookt visschoteltje zijn! Ideale maaltijd voor op het terras met mooi weer. Simpelweg met wat toast erbij.De romigheid van de Pinot sluit perfect aan bij de vettigheid van de gerookte visjes. Het lichte bittertje en de exotische fruittonen, geven de wijn, die je koel schenkt rond 14 graden, de juiste frisheid naast een rond mondgevoel. Echt bij warm weer hoeft het niet altijd alleen maar Sauvignon Blanc te zijn. In tegendeel zelfs! Ook in het wijnabonnement kan de Pinot Gris voorbij komen. Uiteraard met romige passende recepten!

Bewaren