SvWTIP: Pugliaans genieten

SvWTIP: Pugliaans genieten

Een reisbijdrage van Rudie de Groot

Dat lijkt me wel wat: “Een boek waarmee je wegdroomt en je je in Puglia waant. Een kijkje in het persoonlijke foto album en de recepten verzameling van S.O.G.N.O. Eigen foto’s van Puglia en natuurlijk veel recepten: pasta recepten, brood, focaccia, koekjes, taarten, vlees, likeur en nog veel meer. De recepten zijn niet moeilijk te maken en passen prima in de dagelijkse maaltijd. Wil je een bepaalde handeling even van dichtbij bekijken, dan kun je die zien op de bijbehorende instructievideo’s. Via linkjes kun je luisteren naar muziek en genieten van video’s van de echte Pugliese sfeer.”
Geweldig. Zeer de moeite waard. Want Puglia is een streek die veel meer aandacht zou mogen krijgen dan tot nu toe het geval is.

Italiaans Paradijs – land van groente en peulvruchten, van oesters, mosselen vis  en druiven, voor op tafel of in de fles.

De graanschuur van Italië. Naast de groente, naast de veelvuldige olijfbomen! Dat is Puglia. Mossels en oesters, vis uit de Mar Piccolo in de Golf van Taranto. Men spreekt hier overigens geen Italiaans maar Tarantino! Een taal die sterk lijkt op Italiaans en op Siciliaans. Ook de taal van de Italiaanse immigranten in Californië.

In Puglia geniet je het leven! Pugliaanse feestdagen stromen over van gastvrijheid. Goede wijnen bij een geweldige dis valt je ten deel als je daar bent. Eigengemaakte verse pasta van ‘harde tarwe’ die het verbazingwekkend goed doet in de droge hitte van Apulië. Een keur van broden waaronder  de friselle, harde broodjes van gerst en tarwe, en de gevlochten broodkransen, de taralli. Gelukkig behoort de ‘bakbelasting’ van vroeger tot de verleden tijd, want Puglia zonder oven is geen Puglia. Zelfs van paardenbloemen kunnen ze nog een lekker ovengerecht maken.

Puglia en olijfolie is ook een een-tweetje. Puglia is, met een productie van meer dan 280 miljoen liter per jaar, de grootste olijfolieproducent van heel Italië. Er werd in het verleden zelfs zoveel olijfolie geproduceerd in Puglia, dat een deel werd gebruikt om olielampen en lantaarns mee te vullen. De olijfboom is in de loop der jaren dan ook uitgegroeid tot een symbool van de regio. Natuurlijk is de olie een product van de natuur en van de perfecte klimatologische omstandigheden, maar het is evengoed het resultaat van het harde werk van de olijfboeren, die met liefde en respect voor het land de vruchten bewerken tot goud – vloeibaar goud. Dit lees ik op de site van Willemijn van Dijk, die met recht een Italië deskundige genoemd kan worden.

Voor de visvangst heeft men in dit zuidelijke gebied twee manieren. Met lijnen en netten de zee op of dicht onder de kust met de trabucco. Ingenieuze apparaten die met een lier naar beneden wordt getrokken om dan in een keer een school vissen te verrassen. De vrouwen maken de vis klaar en garen ze in een zoutkorst of bakken ze in de olijfolie. Weer is de oven onmisbaar.

De wijnen zijn nog niet zo bekend in ons land. Toch wordt hier onvoorstelbaar veel wijn gemaakt. Raadzaam is echter wel om je te realiseren dat veel wijnen van immense grote machinaal bewerkte wijngaarden komen waar kwantiteit voor kwaliteit gaat.

Als je dat in de gaten houdt en die wijnen omzeilt, kun je verrast worden door sappige parels uit dit zuiden van Italië. Zacht van smaak en beslist fruitig. Veelal rood.
Druivenrassen zoals de negroamaro en de primitivo worden hier voor gebruikt.

Vlieg er eens heen! Je zult versteld staan van de rust, de  uitgestrekte stranden, de prachtige baaitjes en het ultieme geluk: weinig toeristen! Je bent lekker onder de Italianen. De stranden hebben wit zand, je kunt hier zwemmen, maar ook snorkelen! En Ryanair brengt je binnen een handomdraai in Brindisi. Huur een autootje en nestel je in een B&B. Zeker weten dat het een top vakantie wordt. Voor een weekeinde of een weekje.
TIP: “48 uur in Puglia”!

 

=================================================================================

Heeft u ook een vraag over een reisbestemming met wijnaccent, mail  ons gerust. Rudie de Groot zal graag uitkomst bieden! Voor verdere reisadviezen gaan wij altijd in overleg met onze eigen zelfstandige reisadviseuse.