SvWTIP: Smaak centraal in nieuwe wijnafdeling Albert Heijn

SvWTIP: Smaak centraal in nieuwe wijnafdeling Albert Heijn

Het kiezen van een fles wijn is nooit makkelijk. Nooit makkelijk geweest ook. Immers, er zijn zoveel aspecten die daarbij om de hoek kijken, dat je door de flessen al snel de wijn niet meer ziet.

Nu denkt AH daar toch iets op gevonden te hebben. Eigenlijk niet eens zo ingewikkeld op het eerste gezicht.

IMG_0027Om het kiezen makkelijker te maken heeft Albert Heijn de wijnindeling vanaf nu ingedeeld op smaak. Er zijn maar liefst tien verschillende smaak categorieën die variëren van stevig, soepel en fruitig voor rood tot aan droog en lichtzoet voor rosé en bubbels. Op schapkaartjes wordt elke smaak uitgelegd en wordt aangegeven  bij welk moment of bij welke gerechten de wijnen het beste passen.  Gert Zwitser, verantwoordelijk voor de wijn bij Albert Heijn: “Omdat de wijnen nu overzichtelijk op smaaktype staan, hebben klanten een veel beter overzicht van ons totale wijnassortiment”.

En hij meent: “Niet alleen  is het kiezen makkelijker geworden, maar ook veel leuker omdat klanten nieuwe wijnen kunnen ontdekken in hun favoriete smaakcategorie”.

IMG_0028 Naast de vernieuwende schapindeling is ook het wijnassortiment aangepast op het ‘hier en nu’. Met daarbij ook een breder aanbod in het hogere segment. Zoals de  Nebbiolo van Fontanafredda of wijnen van het biologische huis Fetzer uit Californië. Kortom, er is veel te ontdekken op de nieuwe wijnafdeling van de Appie bij u om de hoek.

Maar nu we het toch over ‘Smaak’ hebben, rijst de vraag of het echt wel zo makkelijk is als het lijkt, want niets is ooit dat het lijkt toch…. 🙂

Wat is ‘smaak’ eigenlijk? Als we Peter Klosse moeten geloven – en dat doe ik zeker – is ‘smaak’ toch wel een verwarrend begrip met meerdere betekenissen. De smaak van een product en of je vindt dat iets lekker smaakt is allerminst hetzelfde.

Peter Klosse schreef hier een hele serie interessante werken over.
Waarbij voorlopig het Proefboek het duidelijkst verwoordt – mijns inziens –  hoe je het beste om kunt gaan met de  smaak van wijn en de bijpassende smaakprofielen. Uiteindelijk komt allesneer op acht verschillende smaakstijlen die wijn en gerecht het beste beschrijven. En als je je daarin verdiept, dan wordt kiezen op ‘smaak’ echt een feestje!

=========================================================================

Studio Buitenkant 1Bij de Eerste Soester Wijnschool, gevestigd in Studio Smaak van Wijn aan de Beukenlaan in Soest, kunnen wijnliefhebbers en horecamedewerkers van de F&B-vloer allerhande wijntrainingen volgen op het gebied van wijn en smaak! Dat maakt het wel zo smakelijk!