SvWTIP: Studenten proeven in Studio Smaak van Wijn

Door: Rudie de Groot

Er staat weer een studentenproeverij op de agenda. Dit maal, deze vijfde keer, komen de  aankomende young professionals naar SSvW!  De wijnen zitten dit keer wel in een iets hoger segment. Eigenlijk boven budget, maar toch, het blijft leuk met deze jonge mensen samen te werken. In het totaal proeven we straks acht wijnen. Stokbroodje, kaasjes en natuurlijk een gevulde Goody bag mee naar huis.

IMG_4658De proeflijst ziet er als volgt uit:
We proeven Bio+ wijnen uit de Pays d’Oc. Als eerste zijn deze wijnen door de SPAR ontvangen Ze zijn alleen in de winkels van deze zelfde supermarkt te koop! Bij alle SPARs.

Het zijn biowijnen die gemaakt worden door wijnproducent Maison des Terroirs Vivants. Aimabele wijnen. Makkelijk en best elegant. Ze zijn aangepast  aan de wens naar kwalitatieve, gezonde en plezierige wijnen. De Bio+ lijn kent twee varianten. Een witte wijn gemaakt van een blend chardonnay, sauvignon blanc en viognier druiven en de rode lijn die bestaat uit een blend van  merlot, cabernet sauvignon en syrah.
Fruitig en bessig.

SAM_3652Uit de Alsace proeven we  de Pinot Blanc 2012 van Kuentz-Bas. Prijstechnisch ver boven studentenbudget  met zijn verkoopprijs die rond € 8,= zal liggen, maar wel heel erg leuk om deze cépage met  hun door te proeven. Kunetz-Bas is in 1795 opgericht. Een bedrijf dat zich al eeuwen staande houdt, mag je stellen. In 1918 leidde een huwelijk van een Kuentz en een Bas tot deze steady combinatie. De families voegden vervolgens de wijngaarden samen. Het bedrijf is gevestigd in Husseren Les Châteaux. Het is een volle Pinot van de klei-kalk bodem. De druiven worden langzaam geperst en de wijn rijpt op de lie.

SAM_3650En we proeven de Alsace Riesling ‘Bruderbach” 2009 van Etienne Loew, een jonge wijnbouwer uit het noordelijke Westhoffen. Deze Etienne wordt gezien als een van de  grootste wijnmaaktalenten in de Alsace op dit moment. Respect is zijn filosofie! Respect voor terroir, de druif en voor de wijn zelf. De Lieu-dit Bruderbach ‘Clos des Freres’ werd al in de tijd van de Romeinen als zeer bijzonder beschouwd. De zandstenen – klei bodem is perfect voor de riesling.

Dat we  wijnen proeven, die eigenlijk ver buiten de studentenrange valt, komt omdat Marja binnenkort bij een van deze studenten het 21diner zal verzorgen met een proeverij vooraf en vervolgens geselecteerde wijnen bij het uitgebreide diner. Daarbij  zal onder andere een Alsace geschonken worden, dus dit is een mooie gelegenheid om even voor te proeven.

IMG_4659Verder proeven we uit de Studio de ‘wijnen voor alledag’ door. Ook boven budget, maar door een studentenkorting kunnen ze de wijnen kopen voor 28, = euro per doos van zes. Dat hebben ze er wel voor over, want natuurlijk drinken ze ook graag een lekker glas wijn. De cépages met hun volle smaak (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Syrah) vinden dus gretig aftrek.  Het zijn ook weer wijnen uit die mooie Pays d’OC streek. Gebotteld zonlicht!

Ben erg benieuwd hoe ze het zullen vinden in de studio!