SvWTIP: Vrouwen in de wijn.

Een bijdrage van Rudie de Groot

Inderdaad het legertje vrouwen dat wat in de wijn te brokkelen heeft, groeit gestaag, Dat is althans mijn mening. Die hoeft geenszins de uwe te zijn, maar een feit is het dat:

Waar je vroeger op wijnproeverijen alleen maar statige keurige heren In kostuum met wit overhemd paraderend zag proeven, daar zie je nu vrolijke, fleurige vrouwen, beetje hip soms, beetje extravagant en soms ook nog wel wat stijfjes, maar over het algemeen welbespraakt en van een goede wijnkomaf!

Voorbeelden te over, ik waag mij er zeker niet aan ze hier  bij name te noemen! Het risico is te groot dat ik er een oversla en van lijstjes ben ik niet gediend. Op gevaar af dat ik nu de hele Nederlandse wijngemeenschap over mij heen krijg, zeg ik maar vast, mannen zijn niet beter ‘in wijn’ dan vrouwen, vrouwen zijn niet beter dan mannen, ze gaan er anders mee om.

Vrouwen van Venus – mannen van Mars het is een waarheid.

Waar je vroeger – en helaas nu nog wel – veel gebakken lucht voor geschoteld kreeg in wijnland, is er nu meer ruimte voor creatief taalgebruik. De wijn is hierdoor meer benaderbaar en meer van ons allemaal. Niet alleen  van de notabelen of zij die dachten dat ze daartoe  behoorden, omdat ze het woord niet goed verstonden.

Nu versta ik zelf onder creatieve taal wel een mooie taal. Ik houd niet zo van zinnen zoals deze: ‘genietende smaakpapillen smakken nog even na, na deze smaaksensationele uitbarsting van fruit en kruidigheid’. Ik bedoel, je moet er wel iets mee kunnen zeggen. Je moet toch wel een idee hebben wat voor wijn je kunt verwachten.

Terug naar de vrouwen. Opvallend is het toenemend aantal wijndocerende vrouwen.  In Toscane zag ik eens een werk van Rubens, de drie Gratiën. Ik wil de volgende drie wijnvrouwen daar zeker niet mee vergelijken, maar het is wel zeker dat zij – ieder op eigen wijze –  het wijngeluk,  de vreugde en schoonheid  van de wijn over weten te brengen aan de cursisten die ze onder hun hoede hebben.

esther anytea 3AnyWine / AnyTea
Esther Meyer van AnyWine / AnyTea heeft naast een leven in de wijn ook een leven in de thee! Open haar website en je verdwaalt haast in alles wat je bij Esther aan entertainment kunt doen! Is dit bijvoorbeeld geen geweldig cadeautje om  te geven:

“Thee is een product met een eeuwenoude geschiedenis. Tijdens mijn opleiding tot Theesommelier ontdekte ik dat thee zich goed laat vergelijken met wijn. Zowel thee als wijn kennen een grote variatie aan kleuren, geuren  en smaken. En thee is sterk in opkomst, ook in de horeca.

Tijdens deze basiscursus leert u over de geschiedenis, de herkomst  en de productie van thee. Het praktijkgedeelte bestaat uit het leren zetten van de verschillende types thee, waarbij u let op waterkwaliteit, watertemperatuur en zettijden en het proeven van de belangrijkste theetypes.”

Wat mij zelf ook heel erg leuk lijkt is het Blindproeven wat ze in haar Kampens wijnlokaal geeft! Werken, letterlijk met je neus in de wijn. Al je zintuigen worden aangescherpt. Je enige tastbare gereedschap is het glas waar het sap zich in bevindt! Heel spannend!

SvW certificaat 1 + marjaStudio Smaak van WIjn
In Soest zit Marja met haar Studio. Waar op haar manier aan de cursisten – gasten in het ‘proeftafeltheater’  de essentie van de wijn als kennis wordt doorgegeven. Met humor en een grap. Erg serieus is ze niet. Een vleugje humor is het zout van haar bestaan, zegt ze altijd  ontwapenend eerlijk. Ook hier zitten de cursussen  – de een na de ander – vol.  Proeverijen met bekende sommeliers als Niek Beute, Jaco van Hensbergen of de aspirant Magister Vini Fransbert Schermer kennen allemaal een wachtlijst.

Ook hier is de blindproeverij een mooi onderdeel van het programma van 2014. Op vier avonden door het jaar heen worden deze proefavonden georganiseerd met als kapstok een casus. Absoluut nieuw in Soest en omgeving! Een uitdaging voor de cursisten.

gabrielle mozaiekGabrielle Salvatore’ s  Haarlemse winkel
De derde wijnvrouw die ik graag wil noemen is de inspirerende Gabrielle Salvatore uit Haarlem.

Naast haar Italiaanse naam heeft haar winkel ook een Italiaanse wijnspecialisatie. Lees op haar website de trend van 2014 maar eens. Ook bij Gabrielle staat het lesgeven hoog in het vaandel. Niet voor niets is ze A.I.S. sommelier. Met haar Italiaanse kennis op het gebied van wijn & spijs zit het dus wel goed! Neem bijvoorbeeld de avond: Kennismaking met Italië.

“Al jarenlang een zeer favoriete cursus! Italianen zijn ware levenskunstenaars; aan de ene kant snel en temperamentvol aan de andere kant ‘piano piano (rustig!)’, als het gaat om eten en drinken. Nederlanders zijn bekend met de Italiaanse keuken. We raken maar niet uitgekeken en uitgegeten. De wijnen zijn zoals het land: hartverwarmend, liefdevol en met passie gemaakt. U leert over de (eet)gewoonten en gebruiken van de Italianen en de wijnwetgeving. Ook Italiaanse wijn en spijs combinaties worden besproken. Al proevend leert u over de verrassende wijnen, druiven en gepassioneerde en eigenzinnige wijnboeren. Na deze avond heeft u zeker de Italiaanse wijnkoorts te pakken. Een aanrader voor diegenen die dit jaar op vakantie gaan naar Italië.”

En er zijn meer inspirerende vrouwen in de wijnwereld die hun wijnwijsheid met liefde overbrengen! Zoek ze en je bent verzekerd van een bijzonder wijnopleiding! Zelf ga ik maar eens aan de thee 🙂