SvWTIP: wijndocenten in opleiding

SvWTIP: wijndocenten in opleiding

Door: Marja van Beek

De Amsterdamse Hotelschool aan de Jan Evertsenstraat is niet alleen de thuisbasis voor toekomstige hoteliers, maar ook voor toekomstige wijndocenten 🙂

IMG_2986Als coach van twee  van de WD i.o. jakker ik gisterenavond na de sluiting van  Studio Smaak van Wijn richting Amsterdam. De cursisten komen uit het hele land. Sommigen zitten echt dik twee uur in de auto! Respect is dus wel op zijn plaats. Ambitieus en gedreven kun je ze zeker noemen. Naast een apart didactisch programma waarin ze handvatten aangereikt krijgen op het gebied van leerstijlen, timemanagement, werkvormen en ‘omgaan met weerstand in de groep’   coachen André Sauerbier,  Fransbert Schermer en ik op de praktijk. Zo gaat het gisterenavond over het daadwerkelijke examen waarbij we  het examen van Fransbert als uitgangspunt genomen hebben.

Natuurlijk kan op een wijndocentenbijeenkomst de wijn niet ontbreken.  Drie docenten i/o zijn de ‘sjaak’ en mogen ons een wijn laten proeven op eigen wijze! Onderling grote verschillen, maar allemaal heel positief en eager om het goed te doen. De moeilijkheidsgraad ligt hem in onze –  van de rest van de groep –  onnozele acteerprestaties! Kijken hoe ze omgaan met bijvoorbeeld ‘een roestige neus’ of  ‘zeker weten, wat een bak hout”  in een frisse Picpoul! We zijn goed in het delibereren van kromme termen  en gooien die moeiteloos de proefarena in.

Terwijl wij daar bezig zijn, dwalen mijn gedachten af en toe even naar Maarn af, waar op het zelfde moment het examen voor het SWEN II afgenomen wordt.
Mijn eigen cursisten zitten daar te zweten! Maar goed, als ik rond 23.30 uur naar huis rijd, blijkt dat ik me totaal geen zorgen heb hoeven maken. Een mailtje van een van de cursisten komt binnen en helpt mij door de  lange nachtfile bij Muiden heen.  Lees je even mee?

“Vanavond examen in Maarn gedaan. Het is allemaal goed gegaan. Voor de nieuwsgierigen een kleine sfeerimpressie. Het examen is in een zaal in het sociaal cultureel centrum. Het lijkt op een gymzaal met ongeveer 90 tafeltjes in zes rijen van 15 (gok ik). Het examen verloopt zoals je je misschien nog wel weet te herinneren van de middelbare school. Je hebt 75 minuten de tijd. Op je tafeltje staan drie  witte en drie rode wijnen. Voorts ligt er een vragenformulier met 60 vragen en een apart formulier waarop je de antwoorden moet invullen. De eerste zes vragen gaan over de wijnen die je moet proeven.

Het examen begon om 20.05 uur. Ik ben meteen aangevallen op de wijn. De kleur van de te vergelijken wijnen kwamen bedrieglijk overeen. Alle witte leken op elkaar (qua kleur) en ook de rode wijnen zagen er bijna precies hetzelfde uit (donker rood). Eerst maar zelf proberen te verzinnen wat het zou kunnen zijn en vervolgens naar de drie mogelijke keuzes gekeken. Na veel geslurp uiteindelijk mijn keuzes gemaakt. Aangezien ik over één witte en één rode twijfelde heb ik de antwoorden nog niet ingevuld op het antwoordformulier, maar heb ik ervoor gekozen om eerst de andere 54 vragen te gaan maken.

Dat viel hier en daar nog niet mee. Bij een vijftal dacht ik: “gooi maar in m’n pet”. Hoe dan ook, na ongeveer twintig minuten was ik klaar met die vragen. Terug dus naar de proefvragen. Uiteindelijk heb ik bij de twee twijfelgevallen ervoor gekozen om een  – de eerste witte – te wijzigen. Dit bleek achteraf stom te zijn. De eerste ingeving bleek later toch de goede keuze te zijn geweest. Nadat ik de eerste zes proefvragen ook op het antwoordformulier had ingevuld was ik klaar. Ik heb toen nog even gecontroleerd hoeveel vragen ik dacht zeker goed te hebben (bij twijfel niet meetellen :)). Vervolgens alles ingeleverd en op de gang gecontroleerd welke wijnen op de tafel stonden. Ik bleek er vier goed te hebben (had dus vijf kunnen zijn als ik die ene niet had gewijzigd :-(. Per saldo denk ik dat ik rond de 45 vragen goed heb. Je moet er minimaal 36 goed hebben (waaronder 2 proefvragen). Over ongeveer twee weken krijg ik de uitslag, maar ik heb er alle vertrouwen in.

Oh de wijnen waren:

1.         Sauvignon Blanc (Touraine)

2.         Verdejo (Rueda)

3.        Riesling (Rheingau)

4.         Shiraz (Australie)

5.        Rioja (Spanje)

6.        Cabernet Sauvignon (Chili)

 De eerste en laatste had ik fout. De eerste stom gewijzigd. Bij de laatste was ik er van overtuigd dat ik die goed zou hebben. Toen ik later op de gang zag wat het was dacht ik, ja natuurlijk (de kleur paste daar veel beter bij dan bij mijn keuze). Ik vond hem naar grenache/carignan ruiken en smaken en heb dus gekozen voor het Rhone-antwoord. Nou ja….

Tot 18 december allemaal. Wat zal ik een ontspannende avond hebben :-))”