Nieuw-Zeeland by Jaco: save the date!

Nieuw-Zeeland by Jaco: save the date!

Logo nieuw zeelanden over vijf onwaarheden over wijnen met schroefdop

Een interessante persbericht over niets minder dan het fenomeen schroefdop! Nieuw Zeeland levert maar liefst 85% van haar wijnen met schroefdop! Wat zegt dit over de wijnen van Nieuw Zeeland?
Wil je meer te weten komen over deze zuivere en verrassende wijnen, kom dan in oktober
naar de Masterclass in de Eerste Soester Wijnschool die door niemand minder gegeven wordt dan Jaco van Hensbergen. Tot eind 2013 was hij de sommelier van het prestigieuze Rotterdamse Parkheuvel. Sinds het begin van dit jaar zit hij samen met zijn vrouw op het zuider eiland van Nieuw Zeeland, om zich te verdiepen in de wijn!

Iedereen kent het wel, je staat in de supermarkt of bij de slijter en bent op zoek naar een lekkere wijn. Maar tegenwoordig is het aanbod zo uitgebreid en gevarieerd dat een keuze maken steeds moeilijker wordt. Kijk je bijvoorbeeld naar de streek, druif of aanbieding? En speelt het een rol of de wijn een schroefdop of traditionele kurk heeft? Tien jaar geleden waren wijnen met een schroefdop nog een taboe voor veel wijnkenners. Tegenwoordig zien we echter steeds meer wijnen met schroefdop verschijnen, zelfs op de tafel bij Nederlandse sterrenrestaurants. Eén van de voorlopers met schroefdoppen is het jonge en innovatieve wijnland Nieuw-Zeeland. Maar liefst 85% van hun wijnen is getooid met een makkelijke schroefdop.

Duurzaam

Nieuw-Zeeland heeft een belangrijke focus op duurzaamheid. In 2012 werden 90% van alle wijnen daar al duurzaam geproduceerd. Daarnaast werden 7% van alle wijnen in dat jaar organisch geproduceerd. Al deze wijnen zijn gekeurd door Sustainable Winegrowing New Zealand, een organisatie die er op toe ziet dat de wijnen zo veel mogelijk duurzaam geproduceerd worden. Men produceert deze wijnen met gebruik van alternatieve brandstoffen, natuurlijke compost en zonne-energie en hergebruikt water. Ook wordt er rekening gehouden met het gewicht en de verpakking van wijnflessen en dus is de schroefdop hier een onderdeel van. Hoewel de schroefdop in de hele wijnwereld gestaag terrein wint ten opzichte van de kurk zijn hier nog altijd een aantal misverstanden over.

Kurk of schroefdop op jouw wijn? Vijf fabels over dit thema.

Enkele vragen die gesteld kunnen worden bij het kopen van wijnen zijn natuurlijk, welke streek en welke druif spreekt jou aan? Maar speelt het bijvoorbeeld ook een rol of de wijn een kurk of schroefdop heeft? Hieronder volgen vijf onwaarheden over wijnen met schroefdop.

1.            “Wijnhuizen uit de ‘oude wereld’ en van grote naam en faam gaan nooit over op een schroefdop…”

Hoewel nieuwe wijnlanden als Nieuw-Zeeland en Australië de voorlopers zijn op het gebied van schroefdoppen, is de schroefdop inmiddels ook doorgedrongen tot de traditionele wijnmarkt van Europa. Schroefdoppen werden tot een paar jaar geleden hoofdzakelijk gebruikt voor goedkope wijnen. Tegenwoordig is dit wel anders, zo bottelde Domaine de La Baume haar oogst van 2002 al met schroefdoppen. En bij Château Margaux, één van de beroemdste wijnhuizen ter wereld, wordt sinds 2003 geëxperimenteerd met schroefdoppen en synthetische kurken en overwegen ze een overgang.

2.            “Wijnen hebben zuurstof nodig om verder te rijpen en dit kan niet met een schroefdop…”

De schroefdop laat geen zuurstof door, maar alleen bewaarwijnen hebben een klein beetje zuurstof nodig. Overigens heeft onderzoek uitgewezen dat er in de flessenhals genoeg

zuurstof zit om het rijpingsproces te stimuleren. Echter wordt in Nederland 85% van de wijnen die aangeschaft worden toch binnen een halfjaar opgedronken.

3.            “Schroefdoppen zijn minder duurzaam…”

Ook dit is een fabel. Om kurken te produceren wordt ieder jaar een groot aantal kurkbomen gekapt. Door de opkomst van de schroefdop daalt dit aantal wel steeds harder. Schroefdoppen hebben dus ook een milieuvriendelijk voordeel.

4.            “De schroefdop is echt iets van de laatste jaren…”

De schroefdop was de eerste alternatieve afsluiting voor wijn. In 1889! Toen heeft Dan Rylands uit Groot-Brittannië de schroefdop al gepatenteerd. Sinds de jaren 60 van de 20ste eeuw wordt de schroefdop op grotere schaal gebruikt.

5.            “Wijnen met een schroefdop moeten op een andere manier bewaard worden…”

Dit hoeft niet, maar kan wel. Wijnen die afgesloten zijn met een kruk moeten liggend bewaard worden. Dit omdat de kurk anders uitdroogt en wellicht afbrokkelt. Wijnflessen met schroefdoppen kunnen uiteraard ook liggend worden bewaard maar mogen ook rechtop in de (koel)kast staan.

Nu bovenstaande fabels ontkracht zijn, blijft natuurlijk één van de belangrijkste voordelen van de schroefdop dat de fles niet alleen eenvoudig te openen is, maar ook gemakkelijk te sluiten is waardoor je ook op een later moment nog eens van die heerlijke fles wijn kunt genieten.

Masterclass Nieuw Zeeland
Jaco van Hensbergen was vorig jaar in De Eerste Soester Wijnschool – Studio Smaak van Wijn met een weergaloze masterclass over wijnen uit de Bordeaux! Inmiddels zijn Jaco en zijn vrouw vertrokken naar Nieuw-Zeeland waar ze het hele wijnmaakproces van het begin tot het einde meemaken. Als wijngaardmanager en assistent wijnmaker gaat Jaco een nieuwe carriere tegemoet.
In oktober echter is hij even in Nederland en bovendien in Soest! Wel, wie kan beter het geheim van de unieke Nieuw-Zeelandse wijnen ontsluieren dan Jaco zelf?

So, 8 oktober will be the date to join us! En houd in de gaten dat de proeftafel in Studio Smaak van Wijn niet al te groot is! Alle masterclasses bij SSvW zijn € 45,=
Je kunt je hier rechtstreeks aanmelden!