SvWTIP: Wijnproeven, waarom zou je? /2

Goed wijn proeven valt of staat met het bezit van een goede neus! Een die dit met stelligheid zal beamen is de invloedrijke wijnjournalist Robert M. Parker! Als advocaat  kent hij zijn rechten.  Parker studeerde geschiedenis en rechten aan de Universtity of Maryland. Voor zijn zo belangrijke neus zijn werk ging beïnvloeden, werkte hij als advocaat.  Naar men zegt, heeft hij zijn neus verzekerd voor 1 miljoen dollar.

Kortom, een goed reukorgaan in de ‘wijnerij’ is een gezegend iets. Je hebt hem namelijk nodig om de wijn op smaak en aroma te kunnen beoordelen. Maar in eerste instantie zul je je neus gebruiken om iets – wat dan ook –  uit de wijn op te vangen.

IMG_4106Simpelweg werkt dit als volgt: Je ruikt aan de wijn terwijl je je glas stilhoudt. Niet direct gaan dansen met die wijn. Eerst maar rustig waarnemen.  Is de wijn zuiver? Ontdaan van bijgeurtjes die onaangenaam zijn. Die het wijnproeven al direct verstoren! Azijn, aceton, alcohol, zwavel, stallucht, kurklucht, nat karton in je neus? Dan moet je jezelf afvragen of de wijn zuiver is.
Of je deze wel wilt drinken. Vaak zal het antwoord nee zijn. Maar niet alle vreemde geuren zijn verkeerd! Oefening in deze baart kunst!

In je hoofd registreer je direct wat je opvalt. Zo mogelijk schrijf je het kort op.  Met woorden. Dat leest makkelijk terug en je onthoud het beter. Daarnaast is het fijn als je voor jezelf een soort steno ontwikkelt dat je altijd kunt inzetten om hele korte aantekeningen te maken.
Gebruik dan wel altijd hetzelfde. Altijd de schaalverdeling tot 20. Of pijltjes met een schaal van 1 – 5.
Als je de wijn zuiver vindt, kun je verder met je onderzoek! Het volgende punt van orde is de intensiteit! Hoeveel ruik je eigenlijk? Is het heel licht, nauwelijks waarneembaar,  of is het een orkest van geurtjes dat op je afkomt!
Het kan zijn – in het eerste geval – dat de wijn zich gesloten houdt. Hij is dan niet vlak, maar heeft simpelweg zuurstof nodig. Dus wals hem rond in je hopelijk daarvoor geschikte glas 🙂

IMG_4565Nu ga je de geuren beschrijven die je daadwerkelijk ruikt! En hiervoor is het van belang dat je vanaf nu weer aan alles gaat ruiken! Is het gras net gemaaid? Hoe ruikt dat dan? Loop je langs een baal hooi? Steek je neus er eens in. Loop door de zadelkamer van de manege, steek je neus – of liever houd je neus in de richting van de kattenbak. Ruik aan bloesem, violen, rozen, mandarijnenschillen, limoenen. Vang het aroma op van een net opengesneden kokosnoot, de grapefruit bij je ontbijt. Het vuursteentje dat je tegen elkaar ketst! Kortom, word weer een kind.

Als je nooit een cake gebakken hebt met zalfachtige roomboter, dan is het misschien lastig om grote Bourgognes daarop te herkennen. Het rijke karakter van bijvoorbeeld Meursault of Corton-Charlemagne is deels hier op gebaseerd.

Als je nooit oliebollenbeslag hebt gemaakt, of pizzadeeg dan is de geur van gist ook niet makkelijk te benoemen als je die tegenkomt in een wijn. Als je de verse rijpe perziken zo van de markt in Italië nooit in je handen hebt gehad, nooit onder je neus hebt gehouden, het zachte rijpe rijke fruit nooit hebt geroken, dan is het ondoenlijk die geur te herkennen in een Loire Chenin Blanc of een Rhône Condrieu.

citroenKortom, de boodschap is, ga ruiken! Ruiken is de boodschap! Veel geuren in de wijn zijn echt duidelijk herkenbaar, maar je moet wel een geurenboek in je hoofd hebben zitten. Probeer in ieder geval de geuren die je waarneemt in groepen te rubriceren. Citrusfruit en boomgaardfruit geeft al een groot verschil. Rood fruit, zwart fruit of tropisch fruit ligt best uit elkaar. Ruikt iets naar bloemen – bloemig of meer naar sigarenkistjes – hout?

Als je een referentiekader hebt opgebouwd wordt wijnproeven steeds makkelijker, maar vooral ook steeds leuker. In de studio staat ‘Le Nez du Vin’! Hier maken we tijdens de wijncursus ook gebruik van! Want wees eerlijk, hoe lang is het geleden dat jij een kweepeer in je hand hebt gehad?

GEUR