SvWTIP: Wijnreisje naar onze oosterburen

Wijnreisweetjes door: Rudie  de Groot

IMG_5613Als oud en nieuw voor bij zijn, ben ik altijd meteen om! Klaar om het nieuwe jaar in te duiken. Plannen maken voor wijnreizen staat met stip op nummer 1 op mijn to do list! Welke streken we zullen bezoeken dit jaar,  in welke steden gaan we op visite en voor ik het weet is de agenda vol.

Duitslands Anbaugebieten staan ieder jaar op het programma, zo lekker dichtbij en prima voor een lang weekeinde. Dit jaar hebben we Rheinland-Pfalz uitgekozen! Niet alleen voor de wijnbouw, nee ook voor de uitgestrekte en goed geoutilleerde fietsmogelijkheden.

Hier kun je ‘fabelhafte‘ fietstochten maken. Op een mountainbike, of samen op de tandem zo je wilt, of op de pedelecs: elektrische fietsen. Denk niet dat je dat echt (nog) niet nodig hebt, want het kan zeer heuvelachtig zijn.  In dit weergaloze natuurlandschap ligt maar liefst voor meer dan 8000 km aan fietspadasfalt dat soms steil omhoog stijgt. Langs de Moezel, de Ahr en de Nahe kun je een zeemleren fietsbroek dus wel gebruiken! Eindeloos.

Vanuit het zadel de prachtige wijngaarden hier bezoeken is uiteraard een feestje. De plaatselijke wijnboeren ontvangen je open armen. Marcel en Marja gingen vorig jaar bijvoorbeeld naar Sybille Kuntz en zaten daar een middag aan de tafel. Georg Breuer deden ze aan, Marcel Deiss werd bezocht. Ja ja ik weet het, domein Deiss met de zeer getalenteerde Jean Michel Deiss als wijnmaker ligt in Bergheim en dat is Alsace!

IMG_5833Terug dan naar Rheinland-Pfalz. Voor de avonduren hier  zijn de plaatselijke wijnboeren met hun uitstekende wijnen aan te bevelen. Onderweg – tijdens  de fietstocht nodigen unieke culturele monumenten  uit de tijd van ridders en Romeinen ons uit om een tussenstop te maken om ze te bezichtigen. We weten inmiddels goed de weg hier. Er is een uitgebreide site waar je alle informatie kunt ophalen die je nodig denkt te hebben. Je kunt zo je fietstocht met de routeplanner vanuit huis al plannen. Alles van nut over de fietspaden, de zelf te plannen route, de hoogteverschillen alsmede culturele tips en goede hotels zijn hier te vinden.

Dit jaar kiezen wij voor de Moslerradweg – een fietspad langs de Moezel – dat meestal direct ook echt langs de oever loopt.  We fietsen van wijnhuis naar wijnhuis! Beter kan niet toch 🙂 De etappes zijn goed te doen. Zo’ n 50 kilometer gemiddeld en we eindigen iedere keer  bij een mooi wijnhuis, waar dan overnacht kan worden! Bagage laten we vooruit sturen.

Tijdens deze tocht komen we langs de steilste wijnberg van Eruopa met een stijgings% op sommige gebieden van 68 graden! De Bremmer Calmont! Hier staat ons een spectaculaire uitzicht te wachten! Moeilijk begaanbare paden maakten hier het wijnwerk vroeger tot een zware ondoenlijke job!  Nu  zijn de paden voorzien van degelijke ladders, staalkabels en stijgbeugels.  Maar het wijnwerk op deze berg blijft natuurlijk wel uitzonderlijk zwaar. Misschien stoppen we hier en pakken we de klettersteig wandelroute. Het is een wandeling van slechts drie kilometer, maar wees niet verbaasd als je er zo’n twee uur mee bezig bent! Een behoorlijk avontuur!

IMG_5605Tja, en zo staat Duitsland in de agenda! Wat een heerlijk vooruitzicht! Moet je ook doen. Ik raad het je heel erg aan! Nieuwsgierig waar ik dit jaar nog meer heen ga? Regelmatig geef ik dit jaar tips over wijnreisweetjes!