SvWTIP: Wijntje en Trijntje

SvWTIP: Wijntje en Trijntje

Column door John Bindels

De kwaliteit van het Franse sperma loopt terug. Zo’n bericht krijg je niet iedere dag. Dus sprong iedereen erop. En waaraan ligt dit verschijnsel dan deze keer? Aan de wijn. Althans zo brachten het een aantal gedrukte en digitale media. Onder een kop, die er kennelijk met een vette glimlach boven was gezet. Sommige media spraken zelfs van een ‘kwakje’ en vonden dat kennelijk grappig.

Gifspuit
Voor Trijntje zou een kinderwens nog amper in vervulling gaan als de partner zich geregeld afgeeft met een Wijntje. Want vergist druivensap en zaadcellen zijn, aldus Franse ‘wetenschappers’ bepaald geen vrienden van elkaar. Hoewel, het zou ook wel eens aan de gifspuiterij in de wijngaarden kunnen liggen. Als je dat vroeger een wijnboer voorhield, liep hij rood aan en riep vervolgens dat die wijnhaters nou eindelijk eens moesten ophouden met het nationale erfgoed te ‘downplayen’. ‘Pure leugens. Er zit geen gif in de wijn’. Die verdediging is inmiddels wel achterhaald. Een recent onderzoek van de Franse consumentenbond wees uit dat wijn wel degelijk giftige chemische bestanddelen kan bevatten, als er in de wijngaard bijvoorbeeld pesticiden zijn gebruikt. Bekend zijn ook de toenemende klachten over hersenbeschadiging bij wijnboeren die onvoldoende beschermd spuiten. Dus ligt het meer voor de hand de achteruitgang van het karwei-zaad te wijten aan de gifrestanten in de wijn dan aan die wijn zelf. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen. En ook waarom Bourgondiërs beter spul ejaculeren dan hun ‘compatriotes’ uit de Languedoc.

Taalgein
Niettemin vonden de media het bericht te mooi om er geen woordspelingen en andere groezeligheden op los te laten: ‘Kwak-ongemak’, ‘Zaad niet meer aan de praat’ en uiteraard ‘Wijn treft Trijn’. De redacteuren konden hun lol niet op. Ze kwamen weer eens ‘aan hun trekken’. Jammer dat ze het ‘zaad’-bericht niet hebben aangevuld met al die andere oorzaken die de laatste jaren het Franse sperma al hebben verslapt. Verkeerd gevormde fietszadels, te strakke spijkerbroeken, teveel junkfood en weet ik wat voor drama’s nog meer. Allemaal ‘aanslagen’ op de gezinsuitbreiding, met het onderzoeken waarvan honderden bollebozen hun brood verdienen. Die kun je niet van de ene op de andere dag op zwart zaad zetten. Maar wat ze tot nog toe aan concreets op tafel  brengen, lijkt eerder ‘verneukeratief’ dan dat er serieuze waarde aan moet worden toegekend. Waar blijven de geleerden met echte ‘ballen’?

Mankementen
In polderland gaat de kwaliteit van het sperma ook achteruit. Ja kunst, zei mijn buurman, alles wordt bijna weg bezuinigd. En wie geen baan meer heeft en nauwelijks te eten, kan zijn bedgenoot nou eenmaal niet royaal bedienen. Ik heb hem moeten corrigeren. Want hebben wij niet juist vernomen dat zulke ‘doorsmeerbeurten’ alleen maar productieve gevolgen hebben als de beurtgevers nog vers bij moeder vandaan komen. Op je vijfenveertigste loop je al kans nakomelingen met spirituele mankementen te krijgen. Een van de redenen, schat ik, waarom er, volgens eerdere onthullingen van de burgemeester, in Amsterdam zo’n hoog percentage minder begaafden rondloopt. En boven de pensioenleeftijd moet je een van een ander ‘gepikte’ vrouw met zaad-vragende ogen al helemaal niet meer aan een ‘tweede leg’ laten beginnen. Zorg liever dat je wijnkelder aardig is gevuld. En meld je stiekem als donor bij de bank met een S. ============================================================= john bindels column

John Bindels, wijnjournalist: Hoofdredacteur Wijnwijs.eu Ulicoten, journalist en landelijk bekend wijncolumnist. Hij publiceerde eerder honderden columns in de rubriek WIJNWIJS op de website Lekker Wijntje, die is overgegaan naar Bythegrape. Hij is ook de auteur van het boek ‘ Wijn met prik’. En werd in 2010 winnaar van de Oeuvreprijs Award wijnjournalistiek voor spraakmakende columns in een speciale stijl.