SvWTIP: Verstand van wijn

SvWTIP: Verstand van wijn

Column door John Bindels

Van de Fransen kun je zeggen wat je wilt, maar eerlijk over hun wijnkennis zijn ze wèl. In het land dat model staat voor de wereldwijnkwaliteit en wereldwijd het hoogste gemiddeld verbruik van 54 liter per hoofd kent, geeft dik 70% toe weinig of geen bal verstand van wijn te hebben. Dat ligt aan de ‘sociale verschillen’, beweren wetenschappers. Want wie weinig geld heeft, komt  zelden verder dan de supermarkt van een prijsbokser. En wat daar zoal wordt aangevoerd, is nou niet bepaald representatief voor de ‘geneugten’ des levens. De mate van koopkracht bepaalt bij de Fransen kennelijk of ze iets van wijn weten of niet. Op een hoger welvaartsniveau vindt 3% zich ‘connaisseur’ en denkt 26% er ‘voldoende’ van af te weten om niet als wijnbarbaar door de mand te hoeven vallen.

Geen oor
Ons land zit vol met ‘wens-kenners’ die bij elke zelf gekozen gelegenheid laten weten dat je ze geen oor kunt aannaaien als het over wijn gaat. Tot dat bestand horen ook de meeste polderlandse supermarkt-wijnweters. Die gaan geregeld ook in Frankrijk met vakantie, verbroederen daar met die 70 % zwakke wijnbegaafden en vertellen vervolgens thuis aan kennissen dat ze dat meegebrachte voorraadje op advies van die broeders hebben aangeschaft. Wat zou er dan nog mis hebben kunnen gaan. Thuis hebben ze gemiddeld nog geen 4 euro voor een fles over. En hun voorlichting komt van de schap-info of de nieuwste wijnvak-indeling in Appies filialen.

Overdreven
Ik zeg niet dat die grutters hun best niet doen om het wijnvolk wat bij te praten. Maar dat zo’n wijnzoeker zich daarmee zou kunnen verheffen tot de Franse categorie ‘voldoende’, lijkt me overdreven. Alleen al de bovengrens van het beperkte wijnaanbod sluit dat uit. En wel voor 90 % van de wijnconsumenten die daar geregeld op bevoorrading worden betrapt. Wij hebben ook wijnclubs, per promotieregel betaalde ‘wijnschrijvers’, eigen-standjes-‘masterclasses’ en prijsbrekers. Die pluggen zich- niet vies van profijtelijk gekleurde ‘kennisoversdracht’- ongans om het wijnvolk tot inkeer te brengen. Wat zij aanbieden of aanbevelen is altijd ‘uniek’, een ‘ontdekking’ of een ‘buitenkans’ die je tot ‘dief van je eigen portemonnee’ maakt als je die niet pakt. Er zijn horden wijnconsumenten die daar nog steeds in trappen. En zich schamen om daarna te laten weten dat ze zich van die aangekochte wijnen iets anders hadden voorgesteld en ze daarom maar op Marktplaats hebben gezet.

Wedden?
Zouden wij zo eerlijk zijn om, net als die Fransen, te erkennen dat we meer snoeven over wijnkennis dan dat we die ons bijvoorbeeld door proeven en studie hebben eigen gemaakt? Ik verwed er een kist dure Lidl-wijnen om ( want die zijn er sinds kort) dat wij meer ‘wens-kenners’ onder de vermeende ‘connaisseurs’ hebben dan bij de Fransen het geval is. Anders zouden wij aanzienlijk minder blunders moeten beluisteren, lezen of registreren dan waarop we door het jaar heen worden getrakteerd. En dat er minder wijnvolk ‘genoeg’ van de materie afweet dan wordt toegegeven, daar zit niemand mee. Zolang dikdoeners op allerlei verkoopproeverijtjes in dienst van het ‘verdienmodel’ maar niet gaan brallen.

=====================================================================

john bindels columnJohn Bindels, wijnjournalist: Hoofdredacteur Wijnwijs.eu Ulicoten, journalist en landelijk bekend wijncolumnist. Hij publiceerde eerder honderden columns in de rubriek WIJNWIJS op de website Lekker Wijntje, die is overgegaan naar Bythegrape. Hij is ook de auteur van het boek ‘ Wijn met prik’. En werd in 2010 winnaar van de Oeuvreprijs Award wijnjournalistiek voor spraakmakende columns in een speciale stijl.