SWEN register wijndocent….

marja wijndocent examenWoensdag 30 oktober jl hebben zes wijndocenten het certificaat SWEN Register Wijndocent ontvangen uit handen van Frank Jacobs, voorzitter van de Examencommissie.  En ik – als enige vrouw die dag 🙂 – was er één van. Het certificaat werd uitgereikt nadat  we  eerder die dag succesvol het Examen SWEN Register Wijndocent hadden afgelegd, waarmee we nu het het recht verkregen hebben om de titel SWEN Register Wijndocent te voeren.

Het examen vond plaats bij het Productschap Wijn in Zoetermeer. Ook mijn collegae Chris Alblas, Leon Krijgsman, Jeroen van Mierlo, Gill Smit en Jeroen Theunissen slaagden voor de proeve van bekwaamheid. Hiermee komt het totaal aantal SWEN Register Wijndocenten op acht. Claudia van Dongen en Fransbert Schermer hebben al eerder dit jaar de spits afgebeten!

Frank Jacobs: ‘Het is verheugend dat het register nu vulling begint te krijgen met zes nieuwe wijndocenten die in het register zijn opgenomen. Het is een goede zaak voor het niveau van het wijnonderwijs in Nederland dat er docenten voor de klas staan die hun kennis op een prettige en begrijpelijke manier aan hun cursisten kunnen overbrengen’.

Het examen SWEN Register Wijndocent is opgezet door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn om het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep wijndocent. Wijndocenten die lesgeven op niveau I en/of II van de SWEN en die aan de gestelde eisen voldoen komen in aanmerking om, na het succesvol afleggen van het examen, de titel SWEN Register Wijndocent te voeren. Het examen is tot stand gekomen in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden.

Het examen bestaat uit het verzorgen van een les van 30 minuten inclusief proeverij op niveau I of II van de SWEN. De kandidaat maakt voorafgaand aan het examen een keuze uit vijf verschillende lesthema’s. De les wordt beoordeeld door de Examencommissie SWEN Register Wijndocent.

Ik vond het best spannend om te doen! Eerlijk is eerlijk, ik was blij verheugd toen ik merkte dat de toon van Frank Jacobs positief was en hij na het rapport van de examencommissie te hebben voorgelezen met een “van harte gefeliciteerd” eindigde.  Lof voor de examencommissie die keer op keer het stempel van  een andere doelgroep krijgen, als zij bij ons kandidaten in de les duiken! Mijnheer Karel de Graaf, de Nederlandse Bourgogne specialist evenwel, heb ik tijdens de les maar doorverwezen  naar  Hoogerheide om daar de Oinos wijncursus te gaan volgen bij  Gerhard Horstink. Hij steeg te veel boven het kennisniveau van mijn beoogde doelgroep uit 🙂