Tafeldruiven of wijndruiven?

Tafeldruiven of wijndruiven?

Terwijl ik de laatste hand leg aan de proeflijst voor vanavond, les 9 van het Wijnbrevet welke voornamelijk gaat over Ocanië (Australië en Nieuw-Zeeland) en Zuid-Afrika en me bezig houd met pinotage en ruby cabernet denk ik aan het artikel dat ik vanochtend op het internet tegenkwam, waar collega wijnblogger Betty Kaufman een recent stuk opent met:

“I’ve noticed recently a new interest in making wine from table grapes. I’d never heard of that before, even though people have been making distilled or alcoholic beverages from just about anything for millennia. A grape is a grape, right? Why not use any kind of grape in wine making?”

‘t Ja, een van de eerste lessen als je wat meer van wijn wilt leren, is die over druivensoorten en druivenrassen. Over het plantengeslacht Vitis. In mijn eerste leerboek van de vinologenopleiding las ik al dat de wijnstok behoort tot de familie der Vitaceën. De wijndruif, de Vitis Vinifera komt uit het geslacht Euvitis en is een druif die zich op verschillende manieren ongeslachtelijk kan voortplanten en zoals we weten geënt dient te worden op een zogenaamde Amerikaanse onderstok. Vele 1000den rassen vallen onder deze Vitis Vinifera soort, waarvan er bijna 1100 beschreven staan in de druivenbijbel “Wine Grapes”.

Aaldering Stellenbosch PinotageDe Pinotage die ik vanavond ga laten proeven is lekker anders! De wijn van de kruising tussen de hermitage (nu cinsault) en pinot noir, is namelijk in dit geval een ‘Blanc de Noirs’! De Pinotage Blanc van Aaldering uit de Devon Valley! Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties!

Ook Ruby Cabernet is een bijzondere wijn. Geen tafeldruif, maar wel een zogenaamde Olmodruif.
Olmodruiven zijn wijn- en tafeldruiven geproduceerd door Harold Olmo van de Universiteit Davis in Californië. Dr. Harold Olmo was een viticulturist. In de loop van zijn carrière van bijna 50 jaar ontstond door zijn toedoen een grote verscheidenheid van beide druiven (tafel- en wijn-) door middel van kruisingen van druivenrassen of het creëren van hybride druiven van cultivars van verschillende soorten Vitis. Meer dan 30 nieuwe druivenrassen zijn door zijn hand ontstaan.

Een daarvan is de ruby cabernet die in Australië en Californië voortkomt. De kruising was een antwoord op de vraag naar volle rijke kwaliteitswijnen in Californië, waarvan de basisdruif tevens de warmte zou kunnen weerstaan. Tegenwoordig wordt deze druif ook steeds vaker buiten Californië aangetroffen in andere wijngebieden in landen zoals Australië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika.

De blog van Betty Kaufman vind je overigens hier!