“Tango por los Caminos del Vino"

“Tango por los Caminos del Vino"

Lunch op Landgoed Salentein, door Marja van Beek

De tango en de wijn, onlosmakelijk verbonden met Argentinië. Tango por los Caminos del Vino – opgericht in 2008 om de wijn, de nationale drank en de kunstzinnige Argentijnse Tango op het voetstuk te plaatsen waar zij horen! Zeker na het toetreden van Mendoza tot de kring van Great Wine Capitals. Ook wijnbodega Salentein neemt in september deel aan inmiddels de 7e editie van dit festival!

J. Galante 2Chief-winemaker José Galante is hierbij echter niet aanwezig, want hij is op reis door de wereld. Zijn laatste stop voor hij terug gaat naar Mendoza is landgoed Salentein in Nijkerk, waar hij een uitgebreid gehoor het laatste nieuws en de fijnste wijnen van Bodega Salentein presenteert! Het doel van zijn presentatie is in te gaan op High Altitude Wineproducing en de gevolgen hiervan op druiven als chardonnay en malbec.

Een zeer aimabele man, deze José Galante. Tijdens het aperitief vertrouwt hij me toe dat hij – ondanks de liefde en de passie voor zijn vak natuurlijk heel blij is aan het einde van de dag terug te vliegen naar zijn Mendoza, vooral naar zijn vrouw, kinderen en niet in de laatste plaats zijn kleinkinderen. Zijn voordracht en uitleg zijn er echter niet minder om!

jose galanteGalante, die in 2010 aantreedt bij Bodega Salentein, heeft er op dat moment al zo’n slordige dertig jaar wijnmaken op zitten bij Catena Zapata, het Argentijnse wijnbedrijf waar Nicolas Catena en zijn dochter Laura de scepter voeren. Ook hier gelooft men in hooggelegen wijngaarden!
Hij zet de stap, hierbij een sprong makend van een historisch bedrijf met Italian roots van dan bijna 110 jaar oud, naar het jonge bedrijf van de Nederlander Mijndert Pon die in 1994 in de Uco Valley neergestreken is. Niettemin de jeugdige status van het bedrijf, is de kwaliteit en de grootte van de Bodega zeer volwassen te noemen.

Vineyards 3Salentein, the heart and soul of the Uco Valley|
Salentein omvat drie grote finca’s, wijngaarden, waarvan San Pablo – omringd door dennenbossen  –  een van de hoogst gelegen wijngaarden in Mendoza is. Hier worden druivenrassen verbouwd met een korte groeicyclus zoals de pinot noir en de chardonnay. De middelste finca is La Pampa op een hoogte van 1300 meter en de laagst gelegen wijngaard is El Oasis. De laagste en tevens die met het langste groeiseizoen. Dat moet je toch een keer met eigen ogen zien! Het moet bizar zijn voor die mensen die sinds de komst van Pon niet meer in de Uco Valley geweest zijn. Toentertijd een kale vlakte, een woestijn, nu een bloeiende vallei! Mijnheer Pon is in juli van dit jaar overleden, maar zijn Salentein werken zullen onverminderd verder gaan.

Schelp-salenteinTijdens een culinaire lunch praat Galante het gezelschap bij over het effect van ‘High Altitude Wineproducing’. De Numina, de Primus, de Grand VU Blend, maar ook de Portilla lijn mag niet vergeten worden, ook hier gaat het immers om zeer verdienstelijke wijnen. Bovendien, behalve stille wijnen, maakt Galante ook mousserende wijn! Zoals de Brut Nature die gemaakt wordt van traditionele druiven, bekend uit Champagne, maar dan in dit geval van ‘high-altitude vineyards, de pinot noir, pinot meunier en chardonnay.
De toekomst voor de wijnen van Argentinië, voor de wijnen van Salentein, voor de wijnen uit de Uco Valley die schetst hij als volgt:

De Uco Valley wordt, of beter gezegd is de beste regio om wijn te maken. Op zich bijzonder want nauwelijks 15 jaar geleden was het, zoals gezegd nog gewoon een woestijn. Door te werken met wijnstokken van wijngaarden op verschillende hoogtes, maar ook door te plukken op verschillende tijdstippen zal er meer diversiteit in de wijnen komen. De Grand VU Blend – het hoogtepunt van de lunch – is hier een spraakmakend voorbeeld van!

Deze middag vergezellen de wijnen de excellente keuken van het landgoed als volgt:

Gillardeau Oesters

Salentein Sparkling Cuvée Exeptionnelle Brut

***

In de schelp gegaarde coquille met rasp van verse gember, en shiitake

Salentein Single Vineyard Chardonnay 2012

Salentein Primus Chardonnay 2012

***

Krokant gebakken rundersucade met snijbonen, krokante paddenstoel met een jus van laurier

Salentein Numina Red 2012

Salentein Single Vineyard Malbec 2012

***

Gegrilde (op houtskool) runderrib Eye, rode wijnsaus met verse dikke frieten en uien fondue

Salentein Grand VU Blend 2011

***

Diverse Hollandse harde boeren kazen: Oude Remeker, Brandrood, Reypenaer VSOP, met divers garnituur van noten, brood en gedroogde vruchten.

Salentein Grand VU Blend 2011

IMG_4731De wijnen van Salentein bieden prijstechnisch gezien een aanzienlijke range zodat er voor iedereen een keuze is! Globaal tussen de 15 en de 65 euro. Het laatste betaalt men voor de Gran VU Blend, de mooiste afspiegeling van wat de Argentijnse Uco Valley te bieden heeft.

Ook de witte wijnen uit Argentinië, laten we ze niet vergeten! Ze behoren tot  wereldklasse nummer 1 als het gaat om natuurlijke wijnen met een zuivere zuurgraad en grote finesse. Ook daar ligt de toekomst van Argentinië meent Galante. En hij heeft meer noten op zijn zang voor de wijnen van Salentein. Waaronder een mooie rol voor de cabernet franc.

Het is geen kunst om hier de proefnotities neer te zetten die we tijdens deze bijzondere lunch noteren! Ook laten we het haantjesgedrag maar buiten beschouwing van genodigden die zich zelf toch even wilde horen 🙂
Dit is hier werkelijk pure kunst! Daarvan moet u gewoon zelf gaan genieten! Neem van mij slechts aan dat het stuk voor stuk om verbijsterend mooie smaken gaat!

Perslunch Chief Winemaker José Galante – presentatie Salentein Gran VU Blend from Verbunt Wijnkopers on Vimeo.