SvWTIP: Tarbot voor de Talbot

SvWTIP: Tarbot voor de Talbot

Van: de Kookredactie

“Kook dit  jaar het Kerstdiner moeiteloos thuis! Vanaf eind augustus tot het half december plaatst Smaak van Wijn met zekere  regelmaat recepten en wijnen voor de december feestmaand culminerend in één ultiem Kerstdiner aan je eigen eettafel! Wijnvoorstellen, gerechten worden benoemd, recepten neergeschreven. Makkelijk om te maken. Het is namelijk vaak de voorbereiding waar het op aankomt.”

“Doe mij maar een Talbootje!” Ja, dat zei Marja toen ze terug kwam  uit Bordeaux waar ze een weekje de jonkvrouw had uitgehangen, aan het baronessen- en freulegevoel had geproefd, de etiquette en de etiketten van de châteaux had bestudeerd.

By the way, geen rode dit keer (château Talbot Grand Cru Classé van de vierde ‘orde’ ligt naturellement in de Médoc ) maar mevrouwtje was verslaafd geraakt aan witte, houtgelagerde Talbot. Grondig verwend door  het Nederlandse sommeliervolk 🙂

SAM_4303Het château heeft hier vier ha voor vrij gemaakt en verbouwd daar sauvignogn (80%) en een klein beetje semillon. Hier worden de wijnen gemaakt onder toeziend oog van Stéphane Derenoncourt en Jacques Boissenot, beide bekwame consultants. Jean-Pierre Marty met wie ze ‘s avonds gedineerd had op het slot (zei ze tenminste ), is de manager.

Druiven met de hand geplukt, van dubbel Guyot gesnoeide wijnstokken. Met de hand uiteraard. Daarna lekker op hun eigen lees (dood gistmateriaal) rusten in eikenhouten vaten! Negen maanden voor de geboorte in de fles.

Bij zo’n Talbot doen wij dan maar Tarbot! Een prachtige klein stukje tarbot voor het kerstmenu, dat moet kunnen. Met een zachte saffraansaus. Als lauwwarm tussengerecht. Grandioos smullen. In een diep bord …. Zonder citroenpartjes he! Want we kopen toch geen oude vis. Alleen hele verse! Grillen in de grilpan. Saffraansaus op smaak brengen  en dat alleen met die Talbot…..
Ja, het lijkt ons  wel, die witte Talbot. Daar kunnen wij ons makkelijk een hemelse voorstelling bij maken.
Nu gaan we op zoek naar het recept voor de saffraansaus. Maar misschien is er wel een topper (kok – kokkin) onder de lezers die dat zo uit zijn vuistje schudt! Dan plaatsen we dat heel erg graag met naam en keuken erbij!SAM_4296SAM_4291