Te voet naar Barolo

Te voet naar Barolo

BaroloBarolo en Novello

Vanuit het appartement bij de Stra’s is het ongeveer een klein half uurtje lopen naar het centrum van Novello. Langs de wijngaarden en dan over de weg gaan we in het donker richting Novello. Aangekomen is het omhoog lopen en net voor de imposante kerk zie je aan je linkerhand het restaurant Barbaluc. Tja, wat zal ik er van zeggen. Het ziet er gezellig uit. Leuke wijnen op de kaart, maar het eten is niet echt spectaculair. Het is dinsdagavond, rustig, er zittten wat gasten zowel buiten als binnen te eten. Twee dagen later rijden we nog eens met de auto naar Novello om te zien of we wellicht iets gemist hebben, maar eerlijk gezegd nee.

Wandelen

Wandelen kun je ook naar Barolo. De volgende ochtend vroeg ligt er een mistig wolkendek over het landschap. Bepakt met stevige schoenen en waterdichte jassen vertrekken we uit huis. Roberto checkt onze voeten als hij hoort dat we door de wijngaarden naar Barolo zullen lopen. Ha ha, hij past goed op zijn gasten. Maar onze stappers kunnen zijn goedkeuring wegdragen. Zo gaan we op pad. Het eerste stuk gaat over een smalle verharde weg, om dan af te buigen naar de wijngaarden.

BaroloBoetseren

Hoewel Barolo altijd krachtig en geconcentreerd is met uitgesproken tannines en zuurgraad, is er wel een opvallend stilistisch verschil tussen de wijnen van de verschillende zones. Dankzij de twee belangrijkste grondsoorten die gemakkelijk worden gescheiden door de Alba-Barolo-weg die langs de vallei loopt en La Morra en Barolo in het westen verdeelt van Castiglione Faletto in het oosten. Het eerste bodemtype, kalkhoudende mergels uit het Tortoniaanse tijdperk, die relatief compact, frisser en vruchtbaarder zijn, karakteriseren de wijngaarden van de dorpjes La Morra en Barolo. En afhankelijk van de locatie van de wijngaard, kunnen zachtere, fruitigere aromatische wijnen worden geproduceerd die relatief snel verouderen voor een Barolo. Hier vind je de beroemde wijngaard Cannubi onder andere. Blauwgrijze mergel en zand zorgen voor wijnen die aromatischer zijn in de jeugd en zachtere tannines hebben.

nebbioloHet tweede bodemtype, uit het Helvetiaanse tijdperk, met een groter aandeel samengeperst zandsteen is minder compact, armer en niet zo vruchtbaar. Met als resultaat dat de stadjes Montforte d’Alba en Serralunga d’Alba intensere, gestructureerde wijnen opleveren die langzamer rijpen. De wijngaarden van Castiglione Falletto liggen op de lijn die deze twee valleien verdeelt en produceren wijnen die een deel van het elegante karakter van de wijnen uit Barolo hebben gecombineerd met de structuur en de ruggengraat van die uit Serralunga

Wijnmuseum

Al met al is het een hele leuke tocht. Dwars door de wijngaarden, hier en daar een wijnboerderij, om uiteindelijk boven Barolo uit te komen. Het laatste stuk glibberen we min of meer door de klei naar beneden en lopen dan het stadje in. Ook hier is veel te zien en te beleven. Een bezoek aan het wijnmuseum en een stevige Barolo proeverij kunnen natuurlijk niet ontbreken. Om te eindigen met een lekkere lunch. Terug naar Novello, lopen we deels door de wijngaarden, deels langs de weg die alle dorpjes verbindt. Een prima dag. Bijna geen druppel regen gehad.

Wordt vervolgd.