Telmo Rodriguez, Spaanse wijnmaker

Telmo Rodriguez, Spaanse wijnmaker

Dinsdag 9 mei,

De Dehesa Gago van Telmo Rodriguez is zo’n wijn die er altijd wel bij kan zijn. Bij ieder feestje, bij iedere maaltijd. Nou, dat laatste is niet helemaal waar. Maar ik wil maar zeggen, een wijn die niet uitblinkt in agressieve zuren, die geen harde mondopdrogende tannines heeft. Integendeel. Alles mooi in balans in deze Spanjaard. Zwoel met een zacht mondgevoel en geurend naar bramen, chocolade en zoete kruiden. Een wijn waar je blij van wordt.

Telmo RodriguezTelmo Rodriguez

Deze wijnmaker, Telmo Rodriguez, komt van het huis Remelluri uit de Rioja. Het bezit van zijn vader. Na zijn oenologiestudie in Bordeaux en jaren wijnwerk bij grote Bordeauxstallen gaat hij  op zoek naar een eigen plaats onder de zon.  Dit na een meningsverschil met de ouderlijke macht. Hij is dan inmiddels wijnmaker bij de familie bodega in Rioja. Vandaag de dag zijn zijn wijnen in alle windrichtingen te vinden. Ook in het homeland Rioja. Ook in Rueda waar hij een fantastiche Verdejo neerzet. De Basa. Gemaakt van de druiven verdejo en viura. Een plaatje van een wijn.

Bavette

Maar nu terug naar onze eettafel. Dit keer naar een stuk runderbavette met lekkere frietjes. Niet bekend bij iedereen waarschijnlijk. De bavette is de dikke rand vlees die in de flank (vang) van de koe zit. Het heeft een lange en grove draad. Vroeger sneden de slagers het vlees vaak door de doorregen runderlappen of gebruikten het voor poulet of gehakt, maar bij de echte voor het vlees gefokte runderen is de bavette botermals en wordt het gebruikt in de lekkerste gerechten. Het vlees moet schuin op de draad gesneden worden. In Amerika wordt de ‘vinkelap’ eveneens afkomstig uit de vang nogal eens aangezien voor een bavette. Meer weten, kijk dan even op de site van ‘Mijn slager‘ waar je ook tips krijgt voor de bereidingswijze.

Prachtig zacht mals vlees bij een heerlijke zwoele wijn! Probeer het maar eens. Je wordt er beslist blij van 🙂