Terug in Piemonte!

Terug in Piemonte!

IMG_9171Dit keer ben ik in Verduno dat ten noorden ligt van La Morra. Ten zuidwesten van Alba om precies te zijn. Ik ben op bezoek bij de familie Burlotto in hun Castello aan de Via Umberto I 9 in Verduno. Hier werken drie dochters Burlotto met hun gezinnen samen om het kasteel te beheren, de wijngaard te floreren en een perfecte gastvrije omgeving te creëren voor de gasten. Castello di Verduno is prachtig gerestaureerd. Met een hiërarchisch blik boven aan de heuvel van Verduno.

Niet alleen hier in Verduno is bezit, ook in Barbaresco waar zich de wijnkelder – van oudsher bezit van de familie van Franco Bianco – bevindt voor de vinificatie van Barbaresco, Barbera d’ Alba, Dolcetto d’Alba, Langhe Nebbiolo en Verduno Pelavarqa. In een later stadium worden deze in Verduno gebotteld, waar ze vervolgens in de kelders van het kasteel rijpen en rusten. Dit alles onder de bezielende leiding van de wijnmaker Mario Andrion die sinds 2000 de wijnkelders beheert.

IMG_9191De wijnen komen van de Barbaresco wijngaarden Faset en Rabaja. Ik mag ze allemaal proeven! Rabaja staat bekend als de een van de beste locaties van Barbaresco. De Barolopercelen liggen in de crus Monvigliero en Massara. Bij alles wat we proeven wijst Mario op de kaart aan waar de wijngaarden exact liggen! Hij houdt van duidelijkheid.

Zoals altijd ben ik op zoek naar de autochtone, ver weggestopte vergeten druiven van het gebied. Zo ook hier en ik laat me graag verrassen door de Pelaverga di Verduno DOC. Van de wijngaarden inderdaad in Verduno. In het glas een lichte rode wijn. De wijn komt van RVS, ziet geen hout en wordt ongefilterd gebotteld. Kruidig accent met kersenfruit en aardbeitjes. Lekker koel drinken in de zomer met een geweldig schotel traditionele antipasto! Feest!

Deze druiven groeien in Verduno sinds de 17de eeuw. Castello di Verduno verbouwt de druif vanaf 1972. De naam van de wijn is Basadone. In het dialect van de streek is te vertalen als ‘kussende vrouw’. Een veelzeggende belofte!

IMG_9186Men kan meer dan je verwacht met pelavarga. De ‘Bellis Perennis’ is een witte variatie van deze rode druif. Dus een Blanc de noirs. Een verkwikkend aperitief! Daarnaast proef ik de Vino Sumante di qualita van pelaverga druiven. Na de tweede gisting op de fles laat men de wijn 20 maanden rusten. Mooi en pittig deze bubble.

Hoewel Verduno een van de minst bekende wijndorpen van Barolo is, is het een absolute aanrader om naar boven, naar dit dorpje te rijden. Het beste bewaarde geheim is Monvigliero. Een wijngaard met klei, zand en kalksteen. De wijngaard is neergelegd als een amfitheater met het gezicht op het zuiden. Heel bijzonder. Het levert langlevende, zeer delictate en machtig geparfumeerde wijnen op.

In oktober is de oogst. Mmm om rond die tijd hier weer te zijn. Poeh, ik kan niet wachten! Zelf even kijken?
Dit is de website: www.castellodiverduno.it Meeproeven van het Italiaanse erfgoed? Boek vast een stoel voor de autochtone wijnworkshop op donderdag 24 september.

 https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/