Duitse kwaliteitswijngoederen / 1

Duitse kwaliteitswijngoederen / 1

Naar aanleiding van een vraag over de Ahr, kwam ik in mijn archief twee artikelen over de VDP tegen. VDP staat voor Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter. Een associatie van  inmiddels meer dan 200  zeer goede wijnproducenten uit Duitsland, die haar leden strenge regels oplegt ten aanzien van opbrengsten, druivenrassen, wijngaard en het wijn maken onder andere. Daarnaast heeft ze de taak op zich genomen de Erste Lage te  classificeren naar gebied en daarbij behorend druivenras.


Riesling und Co Ineternet NLHet is ‘s werelds oudste verbond tussen wijndomeinen en het staat voor pure kwaliteit. De inmiddels ruim 100 jaar oude wijnvereniging werd opgericht in 1910. Slechts een doel voor ogen: de lat van de kwaliteit zo hoog mogelijk te leggen en de goede tradities te behouden. Zij zijn zeker een waar ambassadeur voor de Duitse wijnen in Duitsland en ver daarbuiten.

“Ist Ihnen eigentlich bewusst, dass nicht nur Deutschlands Geographie einzigartig ist, sondern wie außergewöhnlich der VDP ist? Ich weiß von keiner ähnlichen Organisation in irgendeinem anderen Weinbauland. Natürlich gibt es jede Menge Institutionen, die über die Einhaltung von Gesetzen wachen, und es gibt eine Menge regionaler Verbände und Gruppen. Aber mir fällt kein anderes Land ein, das eine nationale Organisation hat, die sich einzig und allein der Durchsetzung von Qualität verschrieben hat und dies erreicht, ohne sich auseinander zu dividieren.“  Jancis Robinson MW  Rede zum Festakt ‘100 Jahre VdP, september 2010

Het logo van de VDP is welbekend. Het is de adelaar met op zijn borst een tros druiven. Sinds 1926 bestaat dit beeldmerk en je ziet de adelaar terug op de verpakkingen en op de capsules van de flessen.

ahrLeden van de VDP hebben zich aan vastomschreven voorschriften te houden. Ze bezitten hun eigen wijnkelder en wijnmakerij, ze verminderen opbrengsten ten gunste van kwaliteit, de oogst gebeurt zeer zorgvuldig onder de continue druk van kwaliteit; vaak handmatig. Duurzaamheid en traditie gaan hier hand in hand door wijngaard en kelder. Druivenrassen die gebruikt worden zijn voorgeschreven voor de aangewezen regio en bestaan vaak uit de pinot familie of de riesling.

Daarnaast heeft de VDP een eigen classificatiesysteem ontwikkeld, wat – het laat zich raden –  de hoogste kwaliteit als uitgangspunt heeft.

Wijnen zijn te verdelen in een piramide met in de punt de VDP Große Lage, daaronder de Erste Lage dan de VDP Ortswein en tot slot de VDP Gutswein.

Bij de classificatie van de VDP wijnen wordt niet alleen het suikergehalte van de druiven in ogenschouw genomen, maar ook of juist de terroir. Daar heb je hem weer – vaktaal – terroir: (micro)klimaat – bodem – druivenras zijn een drie-eenheid die weerspiegeld wordt door de wijn!
Niet ieder druivenras kun je zomaar aanplanten. Slechts enkele passen precies daar waar de ‘grootse’ wijnen gemaakt worden.IMG_0426

Een VDP Große Lage is de Mercedes onder de Duitse wijnen. De Audi zo je wilt. Op het etiket lees je bij een droge wijn: Qualitätswein trocken, bij een wijn met natuurlijke zoetheid vind je een van de prädikaten terug op het label. Deze zijn een houvast m.b.t.  zoetheid. De witte komen niet eerder dan 1 september in het jaar na de oogst op de markt. De rode wijnen in het jaar daar op volgend.

Ditzelfde geldt voor een VDP Erste Lage. Maar deze wijnen mogen gepresenteerd worden vanaf de eerste mei in het jaar na de oogst.

In deel 2 van Duitse Kwaliteitsgoederen lees je morgen  over zeven wijnen van zeven VDP – wijnmakers. We proefden deze wijnen uit  Zwiesel Kristallglas bij de verfijnde keuken van Hans Stefan Steinheuer

 https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/