Duitse kwaliteitswijngoederen / 2

IMG_0448A journey of good Taste! Zeker weten. Gewijd aan de VDP, de Winzers en hun wijnen! Het menu dat Herr Steinheuer had voorbereid als perfecte match met de wijnen was als volgt waarbij alle foto’s  een impressie  geven, maar  her en der geplaatst zijn.

Rundvleestartaar met kappertjes, ansjovis en aardappelchips
2012 Robert Weil Riesling Tradition

Snoekbaars in wijn-ui-marinade met trostomaatjes en zonnebloempitten
2012 Graacher Riesling Trocken

Saibling op selderij in marjolein – aardappelsud
2011 Ihringer  Winklerberg Grauburgunder***

Gestoofd kalfsvlees met asperges en kervel, sauce Hollandaise
2011 Hermannnshöhle Riesling Großes Gewächs

Kalfsbloedworst met linzen puree en gebakken uien
2009 Burgweg Spatburgunder Großes Gewächs

IMG_0442Krokant gebraden speenvarkenschouder met geroosterde spitskool en  mosterdsaus
2009 Centgrafenberg Frühburgunder R

Sauerbraten van Ahrtaler ree met gestoofde appeltjes
2009 Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder Großes Gewächs

De wijnmakers waren meegekomen om zelf de wijnen te presenteren. Heel formeel, keurig in het pak gestoken bespraken ze  hun eigen wijn.

Weingut Robert Weil

Wilhelm Weil is de vierde generatie Weil. Het wijngoed is gesticht door zijn overgrootvader in 1875. 90 ha aan wijngaard groot is het bezit in en rond Kiedrich. Hier verbouwt Weil uitsluitend Riesling. Na dat de uitgezochte druiven met de hand geoogst worden, wacht hun een bijzonder voorzichtige behandeling in de wijnkelder om de wijn zo elegant mogelijk te maken. Hier gaan traditie en hedendaagse wijnkunst hand in hand.
De druiven voor de Tradition komen uit de buurt van het wijngoed zelf.

Weingut Dr. Loosen

Het domein van dr. Loosen is al meer dan 200 jaar familie bezit. De niet ge-ente stokken van 60 tot 100 jaar oud staan op wereldberoemde plaatsen langs de ‘Mittel-Mosel”. De druiven van de te proeven wijn hebben aan de wijnstokken van Graach gehangen. De fermentatie gebeurt in grote gebruikte houten foeders. Met natuurlijke gisten. De wijn rust vervolgens zes maanden op de gist. Hierdoor ontwikkelt hij een unieke complexiteit.

IMG_0446IMG_0441Weingut Heger

Dit wijnhuis stamt uit 1935, met als stichter dr. Max Heger. Na hem kwam zoon Wolfgang en tegenwoordig is het kleinzoon Joachim en zijn vrouw Silvia die de leiding over dit Badense huis hebben.
De Ihringer Winklerberg en de Achkarrer Schlossberg behoren tot de warmste locaties in Duitsland. Toch maakt men hier elegante verfijnde wijnen van uitsluitend de allerbeste druiven. De wijn die we proeven is deels vergist op RVS en deels in grote houten vaten en op barriques. Uiteindelijk rust ook deze wijn voor botteling maar liefst 8 maanden op de dode gistcellen.

IMG_0435Weingut Dönhoff

Het wijndomein Dönhoff ligt in de Nahe. Al ruim 250 jaar ligt het domein op de oevers van de rivier. Helmut Dönhoff – the grand lord –  van de Nahe, heeft in veertig jaar tijd zijn huis naar de absolute top weten te brengen.

2011 bracht hier door het milde voorjaar een vroege uitbotting van de wijnstokken. De druiven komen van een zuidhelling van het zogenaamde grauschiffer. Natuurlijk allemaal met de hand geplukt. Nadat de vergisting op RVS plaats heeft gevonden is de wijn vervolgens overgestoken op eiken houten vaatjes. Dit heeft zich geuit in de geboorte van een uitermate complexe Riesling.

Weingut Knipser

IMG_2435De Knipsers komen eigenlijk van Südtirol. Maar wonen sinds 1876 in Laumersheim. Sinds 1940 bottelen ze hier hun eigen wijnen. Sinds 2010 heeft het domein een prachtige vinothek. De wijnen hebben een aanzienlijke rijpingstijd. Zij veroverden  de eerste plaats  met hun Spätburgunder 2009 bij de Pinot Noir Cup 2013! “Die Pflalz hat den besten Burgunder!”

De wijn ontstond uit een koude winter die gevolgd werd door een vroege ontbotting door een warm voorjaar. Het jaar was niet al te best, lage temperaturen en veel regen leidde tot coulure! Het resultaat was een lage opbrengst maar wel van een waanzinnige kwaliteit! Deze wijn kan met gemak tot zo’n tien jaar bewaard blijven. Maar moet je dat wel willen?

druiven in de ahrWeingut Rudolf Fürst

Monika en Paul Fürst komen uit het Anbaugebiet Franken. Hier leiden ze – samen met hun zoon Sebastian, het wijngoed. De basis van de wijnen is de pinot noir en de  pinot madeleine. Maar daarnaast verbouwen ze zeer succesvol riesling, weissburgunder en silvaner! De kern van de wijnen van Fürst is altijd  ‘frisheid en de finesse’.

Deze 2009 druiven ontbotten veel later! Mede als gevolg van een vorstperiode waarin de wijnstok 24 graden vorst moest weerstaan. De wijn is gemaakt van pinot madeleine. Een mutatie van de pinot noir die sneller volwassen wordt met veel meer fruitaroma!
Deze wijn kan met gemak rijpen in barriques! Ongeveer 16 maanden!

ahr leonWeingut Meyer-Näkel

Dernau. Vijf generaties lang al is het domein in het bezit van deze familie. Weliswaar niet sinds de tijd van de Romeinen, maar van zover stamt de wijnbouw in de Ahr wel! Men heeft zich hier geheel gewijd aan de pinot noir en pinot madeleine.
De wijn komt van de Sonnenberg! Er heerst hier een apart microklimaat. De volrijpe druiven hangen tot bijna November voor dat ze geoogst worden. Na de vergisting bewaard men de wijnen op barrique. 70%  is hiervan nieuw eiken. Ook na de botteling moet de wijn nog tenminste zes maanden rusten en rijpen.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/