Thee aan tafel

esther anyteaThee is voor de gevorderde sommelier  door Esther Meyer
Dat rijmt, al zou je het op het oog niet zeggen. En zo is het ook met thee en wijn. Veel overeenkomsten en evenveel verschillen.

Toch is thee in de horeca vaak een ondergeschoven kindje. In een restaurant met Michelinster, zou het antwoord op de vraag ” Welke thee heeft u?” nooit, nooit, nooit mogen luiden: “We hebben groene en zwarte thee”. Toch?

Ooit, bij 2 of 3 sterren Michelin, de sommelier horen zeggen: “Tsja, we hebben vandaag rode en witte wijn”.

Hoe kan dat? Is thee onbelangrijk, moeilijk of onbekend?

Esther anytea 2Hoe dan ook, ik wil een beter antwoord op mijn vraag, serieus genomen worden, als het ware. Tenslotte drinkt de Nederlander ongeveer 200 liter thee en slechts 22,5 liter wijn per jaar! De jaarlijkse theeproductie schommelt tegenwoordig rond de 2,9 miljoen ton en er wordt slechts 26,1 miljard liter wijn gedronken!

Voor de all round sommelier, een kleine samenvatting om een begin te maken.

Thee- en wijnbouw zijn ongeveer even oud. Onze ambassadeurs Karel Thieme en Hubrecht Duijker misschien ook?

Bij beiden is er sprake van een edele oermoeder; de Camellia Sinensis en Vitis Vinifera. Zowel in thee- als wijnbouw maakt men gebruik van cultivars. Nou moet ik zeggen dat merlot en chardonnay net iets makkelijker in de mond liggen dan yabukita en benihikari.

Het beoordelen van geur, kleur, smaak en mondgevoel is bij thee of wijn niet anders. Je hebt primeur wijn en first flush thee, er zit alleen een maand of 8 tussen….
En bij allebei speelt terroir een grote rol. Ook valt er bij beide producten niet te twisten over kwaliteit.
Voor de echte theeliefhebber is thee van een theezakje net zo iets als Prosecco in een blikje, voor de wijnliefhebber.
Dus: liever goed en minder! Geldt dat niet voor alles?
Maar….

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fHohy2-Iegw]

In grote lijnen gaat echter op: waar thee groeit, groeien geen druiven.

Druiven houden van arme grond en weinig regen.

Thee? Van het tegenovergestelde. De theeplant moet niet bloeien, de wijnrank juist wel.
Zoals China en India bij toerbeurt de grootste theeproducent zijn, zo zijn Frankrijk en Italië dat als het om wijnbouw gaat.

Denk nu eens aan een jasmijnthee in plaats van een Moscato d’asti en eet hier in gedachte dunne blaadjes witte chocolade belegd met verse frambozen bij!
Want ook als je niet de “BOB” bent, is thee een serieus aperitief, maaltijd begeleider en digestief. Zij het dan voor de gevorderde sommelier.

Want het allergrootste verschil tussen thee en wijn is, dat wijn kant en klaar in de fles zit en dezelfde thee op vele verschillende manieren bereid kan worden.

Je moet het maar durven! Vinoloog, thee-oloog of liever gewoon sommelier. Dat betekent volgens mij “degene die met de juiste productkennis een goed drank en spijs advies geeft aan tafel”.

esther anytea 3

Esther Meijer is RegisterVinoloog van De Wijnacademie® en is aangesloten bij de Associatie van Wijndocenten. In 2004 heeft ze AnyWine opgericht en sinds 2008 is zij als freelance docent werkzaam bij de kook- en wijnschool van de Librije: Librijes Atelier. Sinds januari 2013 is Esther Theesommelier. Zij is theetrainer bij de Thee & Coffee Academey. Esther volgt nu het eerste verdiepingsjaar van het Thee Sommelier Traject.
Bij AnyWine  en AnyTea kan men terecht voor een palet van workshops en cursussen.