toetjes met kerst

toetjes met kerst

toetjes met kerst

Sneller dan je denkt is het zover! Kook dit jaar het kerstdiner moeiteloos thuis!  We hopen dat je wat kunt doen met de Kersttips die we deze weken produceren. Wijnvoorstelletjes, gerechten en toetjes met kerst. Makkelijk om te maken. Het is vaak de voorbereiding waar het op aankomt. De tips van vandaag staan in het teken van het nagerecht.

ortegaGenieten we van zwoele avonden of gaat de haard aan en scharen we ons bij het open vuur rond de tafel in de keuken. Op dit moment ziet het er droog uit hier in Soest.  Vanochtend vroeg steeg uit de oven thuis de  verleidelijke lucht van gebakken appeltaart al omhoog. Het is nog net geen tijd voor chocolademelk en een boswandeling.

kerstversieringMaar…. appels, noten, amandelspijs, daar kun je wel een uitstekende toetjes met kerst van maken. Of voor andere feestdagen. Doe eens gek, pak die grote bolle glazen uit de kast en schenk een bodempje Beerenauslese er bij.

Even wat basis voor als je zelf als toetjes met kerst bavarois en parfait wilt maken.

Voor een romige parfait heb je nodig:
6 dl room, 6 eieren,  350 gram suiker en smaakstoffen die je wilt toevoegen, als vanille, cacao, bitterkoekjes, chocolade, kaneel.

Bereiden

De room klop je op en zet je koud weg. Op het vuur ga je vervolgens de eidooiers met de suiker tot zo’n 37 C kloppen. Het moet een stevige massa zijn. De eiwitten klop je stijf! De opgeklopte room met de smaakstof die je kiest spatel je door de eidooiermassa. Tot slot spatel je het eiwit voorzichtig door de compositie. Schep het in een door je zelf uitgekozen vorm. Het is handig als je deze bedekt (voordat je de parfait erin schept) met plasticfolie, dan kun je als de parfait na 24 uur uit de vriezer komt, deze flitsend en probleemloos storten.

Cappuccino Parfait

Kook een kop koffie tot 1/3 in op het vuur, laat het afkoelen en giet hier 2 theelepels koffielikeur bij. Dit voeg je bij de stevige eierdooiermassa voordat je et de room er door spatelt. Schep zes cappuccino koppen vol met de parfait. 24 uur invriezen.

Serveren

Klop slagroom tot een lobbige masse en garneer hier de kopjes mee. Tot slot een wat cacaostrooisel en je hebt absoluut succes 🙂

Abrikozen in filo

toetjes met kerstEen ander kerstrecept voor toetjes met kerst is een toetje van abrikozen in filodeeg. Behandel het filodeeg zoals op de verpakking staat aan gegeven. Let op dat je de afzonderlijke blaadjes goed invet (met een kwastje dat zijn haren vasthoudt), want ze drogen snel uit. Leg ze op je aanrecht, vier op elkaar, maar steeds een kwartslag gedraaid, zodat er een ster ontstaat.

Halveer de abrikozen en vul de holtes op met amandelspijs. Zet twee abrikooshelften op elkaar. En in zijn geheel op het filobedje. Je pakt de punten van het deeg bij elkaar en vouwt hier een buideltje van. Zet ze op de bakplaat en schuif ze, bestreken met boter, in een oven van 200ºC. Bak de pakketjes af in 15 – 20 minuten. Serveer op een zwart met poedersuiker bestrooid bord, bepoeder ook het filopakketje en schep er een bolletje walnoten ijs naast. Onwijs lekker met een klein zoete versnapering in het glas 🙂

Wordt vervolgd

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren