Tongrolletjes met witte wijn

Tongrolletjes met witte wijn

Hemelvaartsdag

hardlopen

Wat kan zon toch veel goed maken! Stel je toch eens voor dat je op Hemelvaartsdag treurig binnen moet blijven omdat het regent en koud is. Ik ging vanochtend hardlopen en kwam al vroeg zoveel ouders met kinderen tegen. Lekker door het bos aan het fietsen! Ook veel ouderen trouwens.

Bij dit weer past dit visgerecht ook wel dacht ik. Tongrolletjes gevuld met zalm en geserveerd met witte wijnsaus. Lastig? Welnee. Absoluut niet. Je moet alleen wel de goede spullen in huis hebben. Dus hup, naar je visboer.
Boodschappen daar voor vier personen:
8 tongfilets, een pond verse zalm aan één stuk.
Verder heb je court-bouillon nodig, dat recept zal ik een andere keer geven, dit keer gebruiken we gewoon visbouillon. Blokjes van knor, of maggi, of eigen merk volstaan.
Citroen, verse dille en voor een hele makkelijke witte wijnsaus:
5 dl witte wijn (geen rommel gebruiken hoor!) 3 dl visfond (in potten te koop) bakje crème fraîche. En een laurierblaadje.

wijnspijs

In de keuken

ga je als volgt te werk. Voor de saus, deze super simpele maar echt lekkere saus, laat je de witte wijn en de visfond zachtjes inkoken met het laurierblad er in rondzwemmend. Als je ongeveer een kwart over hebt, klopt je hier de crème fraîche door heen. Kijk aan, een kind kan de was doen. Een andere keer zal ik een wat ingewikkelder recept voor witte wijnsaus geven.

De tongrolletjes

wijnspijs

Op de visplank leg je de zalmfilet en deze fileer je in 8 dunne plakken. Misschien wil de visboer dit trouwens wel voor je doen hoor. Dan pak je de tongfilets en deze leg je met de ‘lelijke’ kant naar boven, het mooie wit naar beneden dus. De zalmplakjes leg je op de tong en voorzichtig met het groentehakmes plet je deze pakketjes. Stukje folie er tussen maakt het makkelijker. Als je geen hakmes hebt, dan kun je ook de deegroller gebruiken. Peper en zout strooien en stevig oprollen van de brede kant uit naar de smalle kant. Met een cocktailprikker kun je het rolletje vast zetten.

De bouillon breng je aan de kook. Hierin pocheer je de tongrolletjes, dus bouillon van de kook af tot onder het kookpunt houden. In ongeveer tien minuten zijn de rolletjes wel gaar. Voor de presentatie snijd je ieder rolletje door zodat je op het bord vier schijfjes met een roze hart kunt leggen. Oef die zwarte borden hierbij! De citroenen heb je natuurlijk al lang in stevige kwarten gesneden, deze leg je er leuk bij, net als de verse dille. Ik leg zelf de saus in veegjes op het bord, maar je kunt die natuurlijk ook apart serveren.

Bijgerechten mag je zelf verzinnen 🙂

De wijn! Tja, dat luistert wel heel nauw! Ga dit mooie gerecht niet verpesten met zomaar een ‘wijntje’. Ik kies voor de Freestyle van Domaine Gayda. Uit de Languedoc. Het huis ligt in de buurt van het oude stadje Carcassonne. Schitterende volle kleur. In het glas de geur van witte bloemen en honing. De wijn, gemaakt van die heerlijke zuidelijke druiven als marsanne, rousanne en grenache, heeft hout gezien en vertoont dat ook in de geur van noten. Deels vergist op eikenhout en deels op concrete eggs. Deze wijn heeft baat bij de karaf, even zijn spierballen laten rollen voordat je hem gaat schenken. Eet smakelijk!

wijnproeven