'Totalement bruts' of toch maar een dosage

logo_champ_rgb-150x150Over champagne is het laatste woord nog lang niet gesproken! Ook als je een paar keer in Champagne geweest bent, heerlijk in Reims of Epernay hebt overnacht in een luxe hotel, of juist buiten deze Champagne-koninkrijkjes in een geweldig Bed&Breakfast dan weet je ook nog niets! Ook al denk je van wel 🙂

Deze divine wine is en blijft van een hoog gehalte ongrijpbaarheid. Mysterieus en spannend. Een hoge prijs voor druiven, die ook nog eens uitsluitend en alleen met de hand geplukt worden. Een vinificatieproces dat uit twee gistingen bestaat en  een regelement met 10 criteria waar langs de bubbelmeetlat gelegd wordt. Punt 10, het laatst criterium gaat over de dosage. De toevoeging voordat de champagnefles definitief gesloten wordt met uiteraard een natuurkruk en een muselet:

10. Disgorging without any oxidation and with a controlled contribution of a “liqueur de dosage” adapted to the nature of each ‘cuvée’ and corking with selected corks. Final preparation of the bottle and selling made after respecting the required time for a perfect homogeneity of the wine, taking into account the stocking condition and transport prior to consumption.

De dosage is het geheim van de smit. De smaakmaker. Slotfinale, finishing touch. Op het moment dat de dode gistcellen uiteindelijk verwijderd worden – op zijn vroegst 15 maanden na het einde van de tweede gisting –  blijft er ruimte over in de champagnefles. Deze wordt opgevuld met de ‘liqueur d’expedition” die tevens de wijn zoet. Ongeveer 5, 6 centiliter. De likeur wordt gemaakt van reservechampagnewijn die gefilterd is om te voorkomen dat er per ongeluk gist in achter gebleven is. De hoeveelheid suiker in deze dosage bepaalt uiteindelijk de zoetheid van de wijn.

Een heldere site vinden wij: Champagnehuis Francois Boulard waar in wordt gegaan op alle facetten van het champagneproces, veel foto’s te zien zijn en de uitleg duidelijk is.

In Nederland is er een ‘Champagnebureau’.

oudennieuw2Het Champagne Bureau is de Nederlandse vertegenwoordiging van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Het Comité Champagne is de organisatie die alle Champagneboeren en -huizen verenigt. Het Comité Champagne is gevestigd in Epernay, het hart van de Champagnestreek.

Op de site vind je informatie over de verschillende champagnehuizen, de regels voor de champagne, de economische situatie en veel meer.

Kun je voorlopig niet op reis, dan is dit lekkere Engelse filmpje je ‘cup of tea’!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Xu6Nmq3hbFc]