Trends – wat is in, wat gaat out …

Trends!
We hebben er wat mee te stellen. In de F&W wereld net zo goed als in de echte wereld. Maar waar komen die trends nu toch vandaan? Waar zetten ze als eerste voet aan de grond? Vol verbazing bekeek ik enkele maanden geleden het ‘Gingedrag’ van een goede wijncollega van mij. Gin all over was het opeens. Aangezien het met vlijt en ijver en grote regelmaat continu op FB gepost werd, leerde ik opeens toch weer heel veel van gin. Ondanks mijn al mijn ‘café – en restaurantkennis’!

schaak koninginDe tijd voor de lijstjes over wat is “in” en wat is “out” is bijna aangebroken! Altijd leuk natuurlijk, tenminste als je een lijsjesfetisjist bent 🙂 Grappig om even een lijstje over dranktrends aan te stippen! Let op de publicatiedatum: 14-12-2013 nog geen jaar geleden dus!

“Alcohol is een ‘no no’
Opvallend is dat sterke en dure alcoholische dranken aan terrein verliezen. Gezond eten en drinken was al een hoofdtrend en zal dat ook volgend jaar blijven, zo is de verwachting. ‘Simpele’ bubbels en koffie en thee behouden hun opmars.”

DRINKS HOT:
1. Speciale bieren (trappist, hommelbier, lokaal bier)
2. Cava
3. Speciale theesoorten en varianten (Darjeeling, lapsang sushong, chai)
4. Koffiespecialiteiten (cappuccino, Vienna, goede espresso)
5. Prosecco
6. Kruidenthee en infusies
7. Plat water
8. Niet alcoholische dranken bij maaltijd
9. Cola light
10. Iced tea

DRINKS NOT:
1. Digestief
2. Likeur
3. Gedestilleerde dranken
4. Wijn van de kaart
5. Alcoholische drank bij maaltijd
6. Witbier
7. Sherry
8. Champagne
9. Alcoholvrij bier
10. Water met smaakje”

Ik overweeg inmiddels sterk om af te reizen! Het Great American Distillers Festival in Oregon! Daar weten ze me vast te vertellen wat ik voor volgend jaar kan verwachten. Ah, en loop je net als ik – regelmatig – achter de feiten aan: trek het je niet aan, je ginkennis is zo bijgespijkerd bij een echt heus GIN informatiecentrum!

Van insiders heb ik inmiddels begrepen dat de trend voor 2015 zich door zal zetten in de alcoholische digestief hoek! Vermouth, maar ook rum komt eraan! De jaren 70tig zijn weer terug. Witte rum, bruine rum, Strohrum? Strohrum is leverbaar in diverse varianten, het getal achter de naam geeft het alcohol percentage aan. Stroh 80 heeft dus 80% alcohol en wordt voornamelijk gebruikt voor mixen en het bakken van taarten en cakes. Oeps…

Trends, waar beginnen ze? Dat moet toch aan de andere kant van de wereld zijn. Waar is het het als eerste sheeps in WairapaNieuwjaar? Dat is tegenwoordig in de kleine eilandstaat Samoa. Het land, dat ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt, zal echter niet de trendsetter op F&D gebied zijn. Ik denk dat we daarvoor toch naar Australië zullen moeten. Ach kijk, ook hier een lijstje, maar helder! Dit voorspellen ze daar nu!

Dropping Off

High-calorie IPA’s are loosing popularity as drinkers are favoring small batch craft beers.

As the concept of sustainability becomes more common practice, buzz words, like free-range, grass-fed, locally-grown and sourced are less often used on menus.

Beef prices continue to rise resulting in less restaurants competing for a top spot in the steakhouse market, look for chicken dishes and veg-heavy specials to take beef’s once coveted spot.

While regional Mexican cuisine is still seeing popularity in some restaurants, it seems to have seen its most popular day in the sun.

Remember bacon and chocolate showing up on the dessert menu a lot in the past few years? Look for that trend to pull a disappearing act very soon as it makes many chef’s passé food list.

En wat de dranken betreft?  Ach … kijk zelf maar even bij Gourmantic! Cocktails all over!