Trollinger, want er is meer dan Riesling alleen

Trollinger, want er is meer dan Riesling alleen

Eerst veronachtzaamd, nu geprezen! Eerst alleen goed genoeg voor studenten omdat het zo lekker goedkoop was, die pakken dan! Nog altijd de liefde van veel jonge meisjes, in de zoete uitmonstering!

Duitse wijn!

Kenners en pro’s praten graag over riesling en Duitse Riesling! Begrijpelijk, want het is een bijzonder druivenras, dat excellente wijnen kan voortbrengen. Langs de oevers van de Moezel zijn er zelfs nog steeds percelen waar pré-phylloxera stokken staan. “Wurzelechte Rebstöcke” in de taal van ons oosterbuurland. Markus Molliter heeft ze staan op zijn Zeltinger Sonnenuhr. In Traben-Trarbach, op de Trarbacher Ungsberg heeft Weingut Richard Böcking ze gezet en op de Leiwener Laurentiuslay staan de stokken van Carl Loewen.

Er is meer!

Er zijn echter veel meer druivenrassen in Duitsland die er toe doen, ook al bezit de rieslingdruif veel van het Duitse wijnbouwareaal en geldt Duitsland als thuisland van de riesling. Met bijna 23.500 ha hebben de Duitse wijngaarden zo’n 50% van alle rieslingaanbouw in de wereld in huis.

Trollinger

Maar neem nu die vrolijke rode trollinger! Trollinger – Tirolinger, oftewel druif uit Tirol. Meegenomen door de Romeinen zo gaat het verhaal. In ieder geval is ze sinds de 17de eeuw niet meer uit Württemberg weg te denken. In dit ‘anbaugebiet’ staat ongeveer 2300 ha, waarmee ze wereld no 1 zijn qua oppervlakte. Trollinger is een dagelijkse drinkwijn. Licht en makkelijk te verteren, met elegantie in zuren en zoet. De pittige wijnen zijn heerlijke lunchwijnen! Natuurlijk niet bedoeld om te lageren en te bewaren! Gewoon voor het nu! Overigens kun je de trossen ook gewoon in je fruitschaal leggen.

Duitsland een geweldig en spannend wijnland

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer! Van de rode domina tot cabernet sauvignon. Van de witte  gutedel tot de chardonnay! Neem van mij aan, dat je je hart op kunt halen aan de meest prachtige en uiteenlopende wijnen van dit land. Er is veel over te vertellen. Een verscheidenheid aan wijnen om te proeven. We gaan er graag en vaak voor een paar dagen heen. Wijnen en wandelen! Top!

Op dinsdag 12 december 2017 is er in Studio Smaak van Wijn extra aandacht voor dit fijne wijnland. In de serie Landenthematiek staat dan Duitsland met al zijn wijnpracht op het programma. Interesse? Je kunt je hier inschrijven met het SvW aanmeldformulier.

Landenwijnworkshop: € 39,50

Bewaren

Bewaren