Truffel liefhebbers opgelet!

truffelVan de Hilverumse Truffelredactie!
De wintertruffel beleeft op dit moment zijn absolute hoogtepunt. Mooi rijp, dieppaars-wit geaderd met die bijna zoetige en zeer aangename aardse geur. Daar we vorige week nog blij waren met weinig sneeuwval, zien we deze week dat de truffelgebieden boven de 400 meter al aardig bedekt raken met sneeuw.

Hierdoor hebben onze Cavatori, de truffelzoekers, het steeds moeilijker om de kostbare zwarte wintertruffel te vinden. De vondsten zijn daarom een stuk beperkter maar de prijs-kwaliteitsverhouding zal naar verwachting niet veel beter meer worden en ten opzichte van vorig jaar is de wintertruffel dit seizoen toegankelijker dan ooit. Daarom is nu het moment aangebroken om de wintertruffel desgewenst in te vriezen, zodat we ook na dit seizoen van de meest delicate zwarte truffel kunnen genieten.

De eerste bianchetto truffels zijn gevonden. De bianchetto is een kleinere truffelsoort met maximale gewichten tot 50 gram. De vondsten zullen naar verwachting in de komende weken toenemen en in maart zal de bianchetto haar hoogtepunt beleven. Deze eigenaardige truffelsoort, ook wel “Marzuolo”, die van maart genoemd, is zeer geschikt om te pureren en een licht lookachtige smaak en geur aan gerechten te geven.

De prijs voor week 6

Tuber Melanosporum Vitt., wintertruffel, 15 – 60 grams, € 42,– per 100 gram (stukken)

Tuber Albidum Pico, bianchetto truffel, 10 – 30 grams, € 28,– per 100 gram

Te verkrijgen bij Barolo&More!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/swen-examens/