Twee en een half maal riesling…

Twee en een half maal riesling…

“Today Germany’s most important weekly newspaper DIE ZEIT recommends SYBILLE KUNTZ Mosel-Riesling. Which makes me happy!” mailde Sybille vandaag! Een gerechtvaardigd Sinterklaas cadeautje voor een vrouw die zich zo voor het maken van natuurlijke wijn inzet.

De wijnen van Sybille zijn zo lekker en bijzonder dat ze hun plaats in de wijnkast van de Studio meer dan verdiend hebben. Toen we deze zomer bij haar thuis waren, zei ze: ‘ja ach, ik heb me nooit zo druk gemaakt om biologisch of biodynamisch werken – ik deed het gewoon al altijd!” En op haar website schrijft ze: “Mein Riesling sollte naturnah hergestellt sein, von hoher Qualität und selbstverständlich trocken.”

sybille krantRiesling: een van ’s werelds grootste druiven, in staat om waarlijk terroirwijnen voort te brengen. Van droog en knisperend tot aan elixerzacht en zoet. Als je er de Wine Grapes op naslaat, vind je hem breed uitgemeten terug wel over vijf pagina’s gedocumenteerd. Over zijn herkomst: vermoedelijk Rheingau. Over zijn naam: riesling, wellicht afgeleid van het woord ‘resssen’  (oud-Germaans rizan) wat in feite splitsen betekent, later ‘een inkeping maken’ of insnijden. Vergis je niet, er is geen relatie met de riesling italico of de welschriesling, noch met de cape riesling uit Zuid-Afrika of de gray riesling van Californië.

Maar pas op! Wel met de furmint. Uit Hongarije. Halfzusjes eigenlijk. Grappig is dat ze op een zelfde soort fles gebotteld worden. Lang en smal.

Het episch centrum van de rieslingdruif is en blijft Duitsland. In ieder ‘Anbaugebiet’ komt de druif in meer of mindere mate voor. In de Pfalz en de Moezel met nagenoeg evenveel hectare. Beide rond de 5400. Gevolgd door Rheinhessen met bijna 3800 ha.

Qualitätswein Sybille Kuntz – RIesling (what else 🙂 )
Bleekgeel van kleur. In de neus fris, bloemig en met tonen van citrusfruit en grapefruit. In de mond sappige citrus, met de typische eigen smaak van langgerijpte rieslingdruiven uit de Weinberge langs de Moezel en de Lieser.  Deze mooie strakke wijn is heerlijk verkwikkend en heeft een intense en lange afdronk en een prettige ‘bite’. De wijn is de basiswijn van het assortiment van Kuntz.  Afkomstig van de wijngaarden Kues, Kardinalsberg en Weisenstein. De druiven van deze wijngaarden worden als eerste geplukt.

IMG_4501Qualitätswein Stern Kabinett Trocken – Riesling
In 1952 kocht Josef Stern zijn eerste wijngaard. Hij was een erkend houtkuiper en bouwde houten vaten en kisten.Naast het verbouwen van wijndruiven begon hij zich ook bezig te houden met distilleren van schnaps. In 1980 nam zoon Wolfgang het bedrijf over. Met zijn kennis als wijnmaker en kuiper specialiseerde hij zich in de frisse stijl Pfalzwijnen die ook voor het eerst werden gebotteld. Het landgoed heeft 8,5 hectare aan wijngaarden en wordt tegenwoordig door Wolfgang en zoon Dominic geleid. Dominic is een erkend technicus in Wijnbouw en Oenologie. De wijn van Stern ** die in de studio ligt is van een verbluffende charme en frisheid. Citrus, bloemen en elegantie. Erg gevaarlijk ook! Je blijft er van drinken… Gelukkig een prachtig bescheiden alc.% van 12%.

Droge kracht uit Tokaj – Furmint
Béres Vineyards en Winery is gelegen in het dal van Bénye, centraal in de Tokaj wijnregio. De Béres Familie, bekend geworden van de Béres druppels, kocht land in 2002 en was vastbesloten om topkwaliteit wijnen te produceren in dit traditionele wijngebied dat zijn faam te danken heeft aan de beroemde Tokaji dessertwijn, bekend over de hele wereld. De eigenaren hebben de liefde en het respect voor de natuur in hun wijnen gebracht. De Omlas Furmint die in de StudioWijnkast ligt, is een krachtpatser die iedereen volstrekt verrast.
Het is een droge witte wijn gemaakt van de furmint druiven van het Omlas terroir. Herkenbaar aan de mineraliteit van de bodem. Grapefruit en limoen in de neus. 7 maanden hout rijping op nieuw eiken geven deze wijn zijn complexe karakter! Het is de perfecte begeleider voor kruidige Oosterse gerechten.
Het is de halve ‘riesling’ in dit verhaal… want als nakomeling van Gouais Blanc is het op zijn minst een halfzus-broer.