Twente, Toscaans landschap

Twente, Toscaans landschap

Twente, Toscaans Nederland

Lang geleden kom ik er voor het eerst! In Twente, in Ootmarsum. Ouders 40 jaar getrouwd. Tja dan moet je toch iets leuks doen met het hele gezin. De Wiemsel is in die tijd ’the place to be’, dus daar gaan we heen! Een heel weekeinde wandelen, lekker eten in de Wanne, fietsen en genieten. Afgelopen weekeinde ben ik teruggegaan! Mijn ogen uitgekeken. Wat een landschap, wat uitgestrekt en groots. En mooi! Echt bijzonder.  Nu geen speciale aanleiding in de privésfeer, maar wel een zakelijke accentje. Daarnaast eindeloos met de hond gewandeld. Ook mijn lief hield het goed vol.

Weelderige leegte

Twente, Toscaans Nederland noem ik, het. Maar ik zou ook Piemontees kunnen zeggen, of Zuid-Afrikaans. De ruimte, de uitgestrektheid, de weelderige leegte! Wat een zaligheid. Geen flat te zien, alleen bossen en landerijen. Zo ver je kunt kijken.

Hof van Twente

Het zakelijke, geenszins onplezierige deel –  in tegendeel – houdt een bezoek aan wijngaard Hof van Twente in. We hebben zaterdag aan het einde van de ochtend afgesproken en worden allerhartelijkst ontvangen. We zeggen wijnboer Roelof Visscher gedag, de rondleiding met uitleg over alle activiteiten, daar zorgt de wijnboerin voor, Ilse Visscher. Uiteraard kan een wijnproeverij niet uitblijven. Ilse neemt ons mee naar de oudste wijngaard achter de boerderij, ze laat ons de wijnschuren zien, het centrum van hectische activiteit deze dagen, want er wordt meer gevinificeerd dan ooit te voren. We werpen een blik in de vatenkelder, met de volle barriques.  Ook hier is het credo: “Wat een jaar, wat een druiven!” Dan te weten dat Wijngoed Hof van Twente niet alleen eigen wijnen maakt, maar ook druiven van boeren uit de omgeving verwerkt.

Wijngaarden

Met een totaaloppervlakte van 5.5 hectare, verdeeld over drie locaties, biedt Wijngaard Hof van Twente vanuit het mooie Twentse landschap exclusieve kwaliteitswijn. Na de proeverij nemen we Bob de hond mee en wandelen we op ons gemak langs een beekje tot aan het laatste perceel. Hier hangen de druiven voor de edelzoete wijnen nog. Botryseren, inkrimpen, vocht verliezen en straks verzoet in de fles! Dat wil ik wel eens proeven met een quenelletje eendenlever met een kusje kweepeer.

De wijnen

Een unieke bodemsamenstelling, uitgekiende bemesting, sterke productie beperkingen, geslaagde kruisingen dat alles vormt de basis voor de kwalitatief hoogstaande wijnen die Hof van Twente produceert. Deze kwaliteit is te danken aan de druivenrassen. De regent is een nieuw blauw druivenras, hij geeft  donkerrode, tanninerijke, volle wijn. We proeven bij Ilse zowel de 2016 als de 2014 van de barrique. Resultaat: ze zijn beide nu in het Koude Wereld assortiment van SmaakvanWijn opgenomen.

TwenteDe johanniter is een veelbelovend wit druivenras met een fris en fruitig effect. In de kruisingslijn van deze druif met oorsprong Freiburg zit ook riesling en gutedel. Tja, je begrijpt het, hij ligt in de wijnkast hoor!

Solaris is een resistente druif die erg rijp wordt in het koelere klimaat. De druif heeft een wat bloemig karakter. Van deze druif is er in 2008 voor het eerst een dessertwijn gemaakt. We hebben hem geproefd en ik moest direct aan risotto denken. Met garnaaltjes en wat zalm. Ook deze hybride is ontwikkeld in Freiburg. In de kruisingslijn vind je  riesling en pinot gris. Ook komt de muscat ottonel als voorouder voor.  Een mooie sappige wijn, filmend met klein strak toontje. Echt lekker!

Deze wijnen zijn vanaf nu in het assortiment van SmaakvanWijn te vinden. Tijdens de Ronde van De Koude Wereld (start in januari) staan ze natuurlijk ook vooraan!

Kortom, Twente! Ja zeker, een wijnreis meer dan waard.

TwentePS: Tijdens de Combiwijnworkshop Chocolade&Wijn is natuurlijk ook de Sueterie Stark met een Zeut Wijnbonbon present! Oeioioei! Je weet niet wat je proeft! Gevaarlijk 🙂