Twitter een druif en maak je verhaal

Zo grappig “Nascetta is een witte druif, inheems aan Piëmonte,” twittert Lars Daniëls gisteren vol overgave. Wij pikken dat dan weer op. Misschien inheems in de  Piemonte? De nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt. Eerlijk is eerlijk, hier hebben we er nog nooit van gehoord. Lekker voor bij de mosselen moet Lars gedacht hebben, want dat ging hij eten. Helaas zijn wijn heeft kurk, dus uiteindelijk komt de Picpoul de Pinet op tafel.Schermafbeelding 2013-10-03 om 08.35.51

Zoals gezegd: “gooi ons een botje toe en we gaan er mee aan de haal!” Op zoek dus naar wijn van de nascetta. Op zoek in de kast naar de WG voor een uitleg over de druif. Zou die wel bestaan vroegen we ons in ijdelheid af, want Piemonte en nascetta didn’t ring a bell  at all. Is het niet gewoon een synoniem voor…. of een broodje Magister Vini?

Geenszins! Want nu weten we het, maar de druif maakte het ons niet makkelijk! Geen plaatje te vinden! Nergens. Nou ja, bijna nergens. “It used to be widespread between Alba and Mondovi” zegt Wine Grapesl “Usually  blended with vermentino and moscato bianco.” Okay!
De trossen zijn niet al te groot. De opbrengsten laag. De druif is voor uitsterving behoed dank zij inspanningen van Valter Fissore, wijnmaker van bij Elvio Cogno. Hij proefde de wijn eens en raakte zeer onder de indruk om er vervolgens daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. In 1994 bottelde hij zijn eerste flessen. Inmiddels is de druif een erkend ras in Piemonte. En vanaf 2010 mag hij daadwerkelijk op het etiket van de wijn gezet worden. Langhe Nascetta DOC.

Weer een vergeten druif, die interessant was tot aan het begin van de 20ste eeuw, om daarna (bijna) een langzame dood te sterven. Inmiddels vind je de druif in diverse wijngaarden in  Piemonte. Zoals in La Morra bij Elena Giuseppe. Hier maken ze een Nascetta die kan ouderen.

In Nederland kun je hem onder andere vinden bij  de Coninck Wines. Gespecialiseerd in Italiaanse wijnen!  Zoals die van Rivetto. Serralunga Rivetto is samen met 9 andere wijnbouwers een project gestart om deze druif weer nieuw leven in te blazen. Eerst als Langhe Bianco, maar vanaf de oogst 2010 onder de eigen DOC Nascetta. De wijngaarden van de nascetta bevinden zich op 400 meter hoogte en zijn op het noorden gericht. Dit zorgt voor voldoende frisheid in de wijn.
Geen malo voor deze wijn.  Vergisting en rijping hebben plaatsgevonden op roestvrij staal. Aroma`s van reine claude, perzik, frisse zuren, en het voor veel Italiaans wit karakteristieke bittertje op het eind.

De structuur van de wijn van nascetta staat  rijping op houten vat toe. Vaak geparfumeerd dan met een vleugje acaciahoning.
Leuk leuk leuk! Dank Lars voor deze druiventip die de moeite waard bleek om er achter aan te gaan!
We houden ons zeer aanbevolen voor andere bizarre, bijna uitgestorven druifjes. Niet alleen van mijnheer Daniëls hoor. Dus  als u ook eens iets hoort?
Tot slot blijft wel de vraag, zou Nascetta eigenlijk wel bij mosselen smaken 🙂


2 Reacties

  • Patricia de Lang Posted 3 oktober 2013 13:28

    Wij hebben een wijn in ons assortiment, gemaakt van de druif Jagoda. Kun je daar iets over achterhalen?

    Groet, Patricia

  • SvW Redactie Posted 3 oktober 2013 13:49

    Als ik het goed heb, betekent dat aardbei? Als druif is er niets over bekend. Stuur is een foto van het contra-etiket als je wilt? Leuk!

Reageren is niet mogelijk.