Uit het archief Alto Adige

Uit het archief Alto Adige

In 2013 leefde het wijnspijsblog al. Het volgende blog stond in augustus op de site. Het is een makkelijk en smakelijk gerecht. Dus hoppa, voor de dag ermee!

alto-adige

Vandaag is het uitgangspunt Italië! Een voorstel voor een tussengerecht. Gigantisch lekker en ook weer zo goed van te voren klaar te maken, want dat moet zijn! Gezellig met z’n allen rond die plek die bij jouw in huis het gezelligst is. De keukentafel of misschien zit je buiten op de veranda. Het maakt niet uit. Het gaat om de voorbereiding! De ultieme ‘mise en place’.

We drinken er de voor ons in dit geval gave wijn uit de Alto Adige bij! Lagrein Gries van *Niedermayr bijvoorbeeld. Donker als de nacht! Zacht als fluweel. Kruidig en vol fruit, want hij mag niet te oud zijn! Genieten!!

Alto Adige
Naun

Met dit vegetarische tussengerecht (voor vier personen) ben je snel klaar! Je snippert twee rode uien en een teentje knoflook deze fruit je voorzichtig. Niet laten verbranden hè! Vervolgens voeg je een bakje geroosterde pijnboompitten toe, allemaal voor te bereiden. Als je het gerecht gaat afmaken roer je een bakje verse groene pesto door het uimengsel terwijl je ondertussen in een pan (al dan niet met olijfolie :))** de pasta – al dente – kookt. Bezuinig niet op de kwaliteit pasta als het niet echt nodig is. Er zit een groot verschil tussen ‘pasta’ of de goedkope supermarktfliebeltjes. De saus kun je nu afmaken met mozzarella bolletjes (buffel uiteraard) en tot slot twee handen vol wilde spinazie of rucola! Gebruik diepe borden. Lepel de saus over de pasta! Succes verzekerd als je on top nog wat Parmezaan schaaft. (Maar ook hier niet op bezuinigen, want dan eet je plastic).

*Tenuta Niedermayr

Deze geweldige Italiaanse wijnboerderij ligt in het plaatsje CORNAIANO in ALTO ADIGE. Hier tegen de uitlopers van de bergen maakte Tenuta Josef Niedermayr de meest mooie wijnen! Het Italiaanse wijngeslacht met Oostenrijkse naam Niedermayr zat hier al decennia. Sinds 1852 om precies te zijn. Maar helaas zijn deze wijnen anno 2020 niet meer in Nederland verkrijgbaar. Ze werden geïmporteerd door de kinderen van de zuster van Josef die hier in Nederland wonen. Maar die tijd is voorbij. Zo jammer, want de wijnen hoorden absoluut tot de top van Alto Adige.

lagrein alto adige
AltoAdigeNiedermayr

Olijfolie-weetje

**Wel of geen olijfolie in het kookwater van de pasta? Nou, helemaal lekker zelf weten. In ieder geval niet je dure ‘extra vierge’ olijfolie meekoken tegen het plakken. Dat is niet zinvol. Het helpt namelijk niet. Maar gewone olijfolie voorkomt wel een schuimlaag tijdens het koken! Dat is ook weer handig.