Uit Italië niets dan goeds ….

Door: Rudie de Groot

Vandaag is het werkelijk alleen Italië wat de klok slaat in de berichtgeving in de mailbox. Het nieuws van het plotselinge overlijden van Mario Uva – de eerste Italiaanse chef die in Nederland een Michelinster wist te halen –  van restaurant Mario in Neck, is droevig. Mario Uva overleed vorige week plotseling. De Italiaanse chefkok heeft een goede opvolger, zijn zoon Alessandro. Maar 71 jaar is nog zo jong, veel te jong om te sterven. Oorspronkelijk kwam de Italiaan uit het zuiden van Italië, uit Tarento een stad in Puglia aan de golf van Tarente gelegen. Als je op  de kaart kijkt, ligt deze stad niet zo heel ver van Salice Salentino vandaan.

Ook hier is wijn en voedsel natuurlijk natuurlijk! Het leven draait hier om de zon. De kwaliteit van de wijn in het hart van Puglia – Lecce wordt gevierd met het “Niurumaru Festival”
„Het festival paste in de presentatie om Lecce, de hoofdstad van cultuur 2019 ondersteunen. Niet alleen wijn, maar ook lekker eten, met het Teatro del Gusto waar populaire chefs unieke shows maakten, met de oorspronkelijke lokale gerechten. Op de Engelse site Winfield Wines kom ik een aardig stuk tegen over dit ‘Florence van het zuiden’  The Niurumaru Festival in Lecce, 8th to 10th August 2013

“A chance discussion with the unstoppable Antonio Tomassini found me invited to be a judge at the Niurumaru Festival in Lecce, the ‘Florence of the South’, in Salento, the heel of Italy. The purpose of the festival was to highlight Salento’s cuisine, wine, and particularly their local grape, Negroamaro. Our brief was to decide the ‘Negroamaro 2013 Prize’ for this local grape variety. A trip to the South of Italy in August to taste local and characterful wines, or doing my VAT in drizzly England? the choice was easy.” Verder lezen kan hier.

De wijnsite “Wine Words Wisdom” gaat diep in op de wijnwinnaars opgenomen in de  Italiaanse Gambero Rosso 2014. Hier tracht men uit te leggen wat er allemaal aan te pas komt:
“The annual tasting process is both extensive and intensive and runs something like this. At mid-year regional tasting panels, each consisting of five expert reviewers, begin tasting wines from each of Italy’s 21 regions, about 25,000 wines in all. Each wine is rated by a panel and never by just one individual.  Each wine tasted is given a score and an average panel score is derived.The wines are tasted “blind” i.e., no one knows exactly what specific wine is being tasted. Only after the panel assigns scores to the wines are the labels disclosed.

The final round of tastings is then organized. It is held in July and August at Gambero Rosso’s headquarters in Rome. Only potential Tre Bicchieri winners, i.e., wines with the highest scores,  are entered in the final round of tastings. Panels of prominent judges evaluate the approximate 1,500 wines that have made it to this point. These tastings are also done blind and an average score for each wine entered is determined.”

Het hele artikel kunt u  hier terug vinden: Wine Words Wisdom.

Via  Wijninfo.nl kwam het laatste wijnnieuws uit Italië ons ter ore. Zorgvuldig samengesteld door René van Heusden, die keer op keer, land na land, de last van het informatie verzamelen en zorgvuldig samenvatten op zich neemt. Het  lijkt me een hele opgave!
“De Italiaanse wijnbouw heeft behalve de geslaagde oogst met voldoende volume nog meer reden om tevreden te zijn met 2013.  De export is ondanks de crisis namelijk blijven groeien. Vooral qua waarde gaat het goed. In 2012 werd weliswaar 8,8% minder volume verkocht, maar de waarde steeg wel met 6,5% ten opzichte van 2011. In de eerste helft van 2013 heeft deze trend zich voortgezet met aan de ene kant een verdere teruggang in hectoliters met 3,1% en aan de andere kant een waardestijging van 8,4%. De stijging van de gemiddelde verkoopprijs in de uitvoerhandel voor een liter Italiaanse wijn in de eerste helft van 2013 tot € 2,36 (+ 12%) is bemoedigend, maar geeft ook aan dat er in dat opzicht nog veel meer te winnen valt.

Onderstaand een drietal tabellen die aangeven dat de Italiaanse wijnproductie de afgelopen decennia een structurele daling in opbrengst heeft laten zien. Let wel, de cijfers kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, want ook de aanplant is in dezelfde periode substantieel afgenomen door het rooien van kwalitatief niet interessante wijngaarden.”  Het hele overzicht vind u op Wijninfo.nl