Uitreiking Vinologen diploma aan verlaters Wijnacademie

Weer zo’n moment dat je je realiseert dat de jaren voorbij vliegen! Dacht je vroeger nog: “hmm nog een heel jaar voordat het schooljaar voorbij is”, dan is het nu voorbij voordat je het hebt kunnen bedenken.

Ook bij ons in De Eerste Soester Wijnschool zit veel aspiratie onder de aankomende sommeliers om na het behalen van het wijnbrevet –  dat geldt als de toegangspoort tot de Wijnacademie – door te studeren om up to date voorbereid te zijn voor hun mooie taak in het restaurant of in de wijnvakhandel.

Maar ook onder de ‘hobbyisten’ die naar Soest komen zit veel liefde en verlangen naar meer en meer kennis. Ook hier zie je een toenemende trend om meer en betere kennis naar binnen te slurpen. Een stap naar de strak georganiseerde (chapeau Klazien Vermeer!) Wijnacademie in Maarn is dan snel gezet. Ben je zeer gemotiveerd dan is het te doen om in een jaar af te studeren, zoals een van mijn oud-cursistes vorig jaar schijnbaar moeiteloos deed.

Wijnnetwerken #3 - 26Zo makkelijk gaat het echter zeker niet altijd! Er is veel discipline en doorzettingsvermogen nodig, daarnaast moet je heel wat ‘proefuren’ op je naam hebben staan, wil je een succesvol vinoloog worden. Het is niet voor niets dat De Eerste Soester Wijnschool proefgroepen heeft opgezet die maandelijks bij elkaar komen. Oefening baart kunst, maar ook ter voorkoming dat je in het spreekwoordelijke ‘wijngat’ valt als je het diploma eenmaal op zak hebt.

De volgende berichtgeving geeft weer hoe op donderdag 26 maart 41 ‘verse’ vinologen hun diploma mochten ontvangen uit handen Gerhard Horstink, voorzitter van de examencommissie.

Het diploma Vinoloog van de Wijnacademie® geldt als dé garantie in Nederland voor een gedegen en up-to-date vakkennis voor iedereen die in het dagelijks leven werkzaam is met wijn. Onder de geslaagden bevinden zich elk half jaar opnieuw veel mensen die beroepshalve elke dag op uiteenlopende wijze met wijn in aanraking komen. Ditmaal zijn dat bijvoorbeeld verschillende eigenaren en medewerkers van een wijnhandel of horecagroothandel, een wijnimporteur en een cateraar. Zoals altijd is ook de horeca met een bedrijfsleider, verscheidene bedieningsmedewerkers en vooral flink wat sommeliers sterk vertegenwoordigd onder de geslaagden.

Daarnaast ontving ook een aantal zeer gemotiveerde particuliere wijnliefhebbers het diploma.

Nabil Touires (34) en Robbert Nijenhuis (28) zijn twee van de geslaagde sommeliers. Nabil werkt bij het gerenommeerde Vis aan de Schelde gelegen aan het Scheldeplein in Amsterdam, zoals de naam al aangeeft een restaurant waar vis en schaal- en schelpdieren de absolute hoofdrol spelen.

Robbert is sommelier bij het met een Michelinster gelauwerde restaurant Wereldmuseum, gevestigd in het fraaie pand van het gelijknamige museum – het voormalige Museum voor Land- en Volkenkunde – op de hoek van de Veerhaven en de Willemskade in Rotterdam. Beide jonge mannen stralen een enorme gedrevenheid uit en beleven een intens genoegen aan het optimaal combineren van de gerechten uit de keuken van de chef met de wijnen op hun kaart. Hun dag is pas echt geslaagd als alle gasten het restaurant voldaan hebben verlaten. Een overeenkomstige passie in Amsterdam en Rotterdam? Ja, dankzij de liefde voor wijn is alles mogelijk…

De Wijnacademie bestaat ruim 40 jaar en verzorgt niet alleen de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie®, maar ook het daaropvolgende begeleidingstraject naar het hoogste wijndiploma in Nederland: Magister Vini. Daarnaast neemt de Wijnacademie de examens af voor het Wijnbrevet, een diploma op SWEN 3 niveau dat toegang geeft tot de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie®.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/