Umbria en chardonnay doen het prima samen

Foto Toscane by YtBramito del Cervo IGT

Vandaag een klassieke druif om deze week de  serie mee te starten. Simpelweg de chardonnay. Nu ja, simpel is anders natuurlijk. De chardonnay is een allemansvriend, doet het op allerlei bodems, onder allerlei weersomstandigheden, in allerlei wijnstijlen, van bubbelend tot aan zoet! Zoet? Ja zeker, er wordt zelfs Eiswein gemaakt  van chardonnay.

We reizen naar het heuvelachtige Umbria, gelegen ten zuid-oosten van Toscane. De steden Perugia en Assisi (Franciscus van Assisi) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken als je hier toch bent. Er zijn hier ‘slechts’ twee DOCG’s: de Montefalco Sagrantino, gemaakt van de sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva, een assemblage van sangiovese en canaiolo.

Maar in Umbria maken ze ook wijn van de chardonnay! En in het geval van de Bramito komen de druiven van de wijngaarden van Castello della Sala, zo’ n 200 tot 400 meter boven zeeniveau, maar in Umbria is er nergens zee omdat te bewijzen :), want Umbria is het enige wijngebied dat nergens aan de zee grenst, nu ja, in Midden- en Zuid-Italië dan! De bodem hier, belangrijk ingrediënt in de wijnbouw bestaat hier uit kalk van schaal- en schelpdierfossielen, afgezet in de oudheid, vermengd met klei.

De Bramito is een geweldige wijn, fris maar zonder scherpe zuren, wat boterig, wat vanilla, heel verfijnd. De wijn wordt gemaakt door Antinori die dit huis in zijn bezit kreeg,aan het begin van de veertiger jaren. Het ligt op zo’n kleine 20 kilometer van Orvieto ondergedompeld in zijn eigen micro-klimaat waardoor het fris genoeg is om de chardonnay met mooie zuren te kunnen plukken als ze rijp is. De eerste Chardonnay Castello della Sala werd geproduceerd in de vintage 1994.

logo buyyourwineDe strogele Bramito met het fruitige bouquet is te vinden bij BuyYourWine!