Van het register naar magister

Van het register naar magister

Gisteren is het dan zover, Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter ontvangen het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter en secretaris van de examencommissie Magister Vini, Rob Zey en Wim de Graaf. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Het is de vierde keer dat dit diploma uitgereikt wordt. Totaal telt ons land nu negen Magistri Vini. Ik had zo maar nummer tien kunnen zijn 🙂 Immers op hetzelfde moment dat Fransbert zijn eerste wankele MV stappen zet, ben ik daarbij, zet ik ze ook. Maar waar hij vaste koers recht vooruit opstoomt, struikel ik en val. Het is niet zo maar iets deze laatste stap in de Nederlandse wijnwereld. Dus well done heren! Chapeau mevrouw Janssen! Ontzettend goed en inspirerend dat er weer een vrouw op dit niveau ‘de broek’ aan heeft. Het zorgt voor heldere strepen in het grijze stof!

De vier geslaagden lichten hun scriptie* kort toe en worden ondervraagd door experts uit de wijnbranche en door de examencommissie Magister Vini. Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op niveau 4 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting WijnExamens Nederland (SWEN). Magister Vini is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en het Productschap Wijn.

Frank voorproeven WijnacademieHet proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen hebben de kandidaten verschillende typen wijn moeten beoordelen op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, potentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte. Enfin, dat dit mijn proeftechnisch vermogen soms wel te boven gaat, daar durf ik rustig vooruit te komen. Desalniettemin heeft het nog nooit mijn plezier in de proefgroepen binnen Studio Smaak van Wijn verminderd! In tegendeel. Het niet op Magister Niveau blind kunnen proeven is geen domper op mijn wijnplezier! Duidelijk is geworden dat daar mijn interesse niet ligt. Misschien zijn daarom de Proefgroepen van Studio Smaak van Wijn ook wel zo hilarisch leuk! Er is inmiddels een derde in de maak, die vanaf januari op de eerste donderdag van de maand zal gaan draaien. Daar is nog plaats voor liefhebbers!

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt en marktbewerking en actuele onderwerpen. Ter voorbereiding op de module-examens hebben de kandidaten een voortraject  van een aantal dagen gevolgd bij de Wijnacademie in Maarn. Immer start de dag daar met een zware proefsessie onder leiding van niemand minder dan lands meest bekende Proefprofessor Frank Jacobs die er alles aan doet om het proefvermogen van de kandidaten MV/io op een hoger plan te brengen. De middagen zijn gereserveerd voor masterclasses over bepaalde onderwerpen uit de wijnbouw en vinificatie. Altijd bijzonder interessant en vernieuwend.

SWEN-logo-wijndocent-rgb-KLEIN-150x150Wie ook afgebakende masterclasses over een onder één specifiek wijnonderwerp wil volgen, kan daar tegenwoordig ook zeer goed voor terecht bij De Eerste Soester Wijnschool. Maandelijks staan er wijnprofessionels voor de Proeftafel om een aspect, hun wijnspecialisme vaak, toe te lichten.
Dit jaar hebben we onder andere Fransbert Schermer in het programma gehad over Argentinië, Alto Adige met de half-Italiaanse Eijsvogels. Griekse wijnen met Margo Samaras, Hongaarse wijnbouw door natuurlijk Miranda Beems en recent Arjen Pleij met Zuid-Afrika en Jaco van Hensbergen met Nieuw-Zeeland. We sluiten dit jaar af met een masterclass van niemand minder Lotte Wolf (Pure C) en in november Piemonte en tot slot Madeira. Het stokpaardje van Niek Beute! Het bloemeneiland met de very rare wines! Heel heel bijzonder!

Tja, voor iedereen die nu watertandend en wijnverlekkerd over deze proeverijen leest, blijf ons volgen want de Proefagenda voor het eerste half jaar van 2015 is al bijna ingevuld en zal eerdaags verschijnen. Tipje van de sluier: we hebben een Magister Vini in het programma! Twee avonden wijnbouw! Waanzinnig interessant!
Blind nu te boeken, twee avonden, durf je het aan?

===========================================================================

* ‘Er zijn commerciële mogelijkheden voor wijnen uit Peru, Bolivia en Brazilië op de Nederlandse markt’ door Petra Janssen
‘Wijnkwaliteit en de belangrijke rol van kalk(steen)’ door Chris van de Meene
‘Het mysterie van Malbec uit Mendoza Argentinië ontrafeld’ door Fransbert Schermer
‘Hebben de wijnen van de Provence toekomst?’ door Jan Vegter
De scripties van Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter zijn na te lezen op http://www.magistervini.nl/.