Van puber naar volwassene

Van puber naar volwassene

 Veraison, wat is dat ook alweer.  Ik zie het altijd als het moment van volwassen worden van de druif.  Aan het begin van de veraison zijn de bessen hard en groen en ongeveer de helft van hun uiteindelijke grootte. Tijdens veraison veranderen de bessen van kleur, deze is eerst hardgroen door groen chlorofyl. Nu krijgen ze hun definitieve kleur, lichtrood, donkerblauw, zwart of geelgroen. In de druif zelf vinden ook allerlei processen plaats. De suikers en het volume nemen toe en de zuurgraad neemt af. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van het type druivenras.

De veraison begint heel radicaal, maar niet alle bessen aan de wijnstok, en zelfs niet in een tros, tonen tegelijkertijd veraison. Na een aantal dagen worden de bessen zachter, beginnen ze glucose en fructose te verzamelen en gaan ze groeien. De eerste druiven die zachter worden, hangen op de meest warme plekjes. Zoals bij mij thuis tegen de houten schutting aan :). De laatste bessen die veraison ondergaan, zijn die in de schaduw hangen en aan korte scheuten. Een vaste datum is er dus niet.

Het begin van veraison is afhankelijk van zowel plant- als omgevingsfactoren. Blootgestelde druiven op wijnstokken die een hoge verhouding tussen blad en fruit hebben en die een milde waterstress (en dus geen actieve scheutgroei) ervaren, ondergaan als eerste veraison. Veraison daarentegen wordt vertraagd in wijnstokken met veel hard groeiende scheutpunten en trossen in de schaduw van het blad. Warm, zonnig en droog weer spelen ook een belangrijke rol voor een vroege veraison en hoog kwalitatieve druiven.

Tja, het zijn net pubertjes.