Vandaag is het worldwide Grenache Day

Er zijn van die dagen, dat zijn de echte druivendagen! Vandaag is het bijvoorbeeld ‘Grenache Day’!
Wist u dat? Wij niet. Maar het is al de vierde keer dat deze wereldwijd verbouwde druif in de spotlights staat.

druivenhoofd Copyright (c) 123RF Stock PhotosDe grenache is wereldwijd in de wijngaarden te vinden! Kruidig, bessige smaken, in combinatie met niet te veel zuren, niet te veel kleur, niet te veel tannines 🙂 Kortom een ideale blender! En het meest dominante ras in de zuidelijke Rhône wijnen.

Er is een Grenache Associatie. Zij zien het zo: ‘de grenache staat in de schaduw van veel andere blauwe druiven met grote namen.’  En dat is onterecht. Zoveel blends bevatten immers  deze grenache! Denk maar aan de GSM: Grenache – Syrah – Mourvedre. Een wijntype! Maar denk ook aan de VDN wijnen! Door het hoge suikergehalte is deze druif de ideale basis voor de ‘fortified wines’ van de Roussillon.

Het afgelopen jaar 2012 was  het in Europa geen makkelijk jaar voor de druif. Het koude weer in het voorjaar deed de druif geen goed. Met veel coulure tot gevolg. Het is zwart goud, zegt men nu over de Grenache  2012. Er Is haast te weinig voor handen om mee te blenden! En blenden willen ze allemaal! Voor de rosé, de Côtes-du-Rhône,  de Châteauneuf-du-Pape.

Dus proost dit jaar vandaag met een Grenache wijn in welke vorm. Wees solidair met de wijnmakers die in 2012 zoveel van hun oogst verloren! In de Verenigde Staten kennen we de ‘Rhone Rangers’. Zij doen mee! Op zo’n 30 wijnhuizen worden vandaag Grenache proeverijen gegeven. Ben je toevallig in London? Bar Boulud’s David Vareille opent Methuselahs van Domaine de la Roquette in de Châteauneuf-du-Pape. In Seguret, in de Rhône, staan de lokale wijnboeren vandaag klaar met Grenache -Top – proeverijen! Kortom! Spoed je naar je kelder, de wijnhandel of je klimaatkast en zet hem vast klaar voor vanavond! Proost!

Op twitter gebruiken we  #GrenacheDay en natuurlijk is er een Facebook! Naast de site: Grenacheday.com!