Vanille parfait en moscato

Vanille parfait en moscato

Het wordt mooi met Pinksteren. Zonnig en temperaturen oplopend tot wel 26 °C zie ik het weerappje op mijn mobiel. Dat wordt buiten eten toch? Kun je ook goed afstand houden in de tuin. Desnoods bord op schoot als je niet zo’n hele grote tafel hebt. Makkelijke gerechten hebben dan de voorkeur.  Vandaag begin ik vast met het ‘toetje’. Een fris, romig dessert wat je aan alle kanten mooier kunt maken met het verse fruit dat nu volop groeit, bloeit en gegeten kan worden.

Culinair feestje

Wat heb ik uitgekozen? De Vanille-parfait.

In het Hoogje, het zal ergens midden 90er jaren van de vorige eeuw geweest zijn, stond deze parfait op de kaart. De opdracht voor een van de leerlingkoks was om de vanillestokjes die je nodig hebt voor de smaak, open te snijden en in de room te laten trekken. Simpel klusje nietwaar.

Op een gegeven moment loop ik door de keuken naar buiten, kind op de arm, kind aan de hand. Bij een van de spoelbakken zie ik de bewuste leerling staan. De kraan loopt en in de straal houdt hij een zwarte veter. Ik laat het handje los en zet het andere kind op de heup. Buig voorover om het proces te bestuderen.
‘Wat ben jij nu aan het doen?’ Leerling kijkt op. ‘Nou, ik moet de vanillestokjes in de room laten trekken, voor de parfait. Maar kijk er zitten allemaal vieze zwarte pitjes in.’

Nou zijn vanillestokjes beslist niet goedkoop, dus ik riep STOP! Maar moest op hetzelfde moment zo hard lachen dat mijn zoon die naast me stond me met open mond aankeek. De leerling ook 🙂

Wat heb je nodig.

6 dl room, 6 eieren, 350 gram suiker en 2 vanillestokjes
Snij de vanillestokjes open, leg ze in de room en laat ze daar tenminste een half uurtje in trekken. Vervolgens schraap je ze leeg. (Niet boven de spoelbak natuurlijk) Het lege stokje kun je nu weggooien. De gespikkelde room opkloppen. Met de garde. Tot je een mooie wolkige massa hebt gekregen. Niet te stijf kloppen. De eieren splitsen. Je gaat alleen het eigeel gebruiken. Het eiwit, hmm daar kan je meringues van maken.

Het eigeel en het suiker doe je bij elkaar en klop je au bain-marie tot een vla. Daarna zet je de pan in ijskoud water met ijsblokjes graag erbij, en klop je door tot het een afgekoelde stevige massa is. Dan spatel (niet mixen!) je de room erdoor. De parfait die je nu gecreëerd hebt, in een natgemaakte vorm met plasticfolie tegen de wanden scheppen. 24 uur in de diepvries en smullen maar!

Wat drinken we erbij?

piemonte

Serveer je de parfait met chocoladesaus. Doe eens gek en kies dan een Banyuls. Maar ga je voor frambozen, aardbeien of ander zomerfruit, dan zou ik de Moscato d’Asti aan bevelen. Eventueel de Brachetto d’Acqui. Ook uit Piemonte.