Veelbelovende oogst in de Beaujolais

beaujolaisWat weet jij van de Beaujolais?

Hoe zit het ook alweer met de Beaujolais, daar in het zuiden van de Bourgogne. Een lieflijke streek waar men vrolijke wijnen maakt van de gamay noir à jus blanc ! De toevoeging van het witte sap  is niet voor niets, er bestaat immers ook een gamay noir à jus noir. Donker sap dus.

Over het algemeen zijn de wijnen van de gamay fruitig, niet al te zwaar en meestal houtloos maar zeker niet futloos! De opvoeding vindt veelal op RVS plaats niet op hout.  De wijnen zitten redelijk tot hoog in de zuren. maar daarentegen laag in de tannines. Adaptieve wijnen. Snoepjesfruit, frambozen, kersjes, soms een tikje kruidig in de zin van peperig. Voornamelijk drinken we de Beaujolais jong, maar niet uit alle gebieden.  De wijnen van Morgon bijvoorbeeld, of uit Moulin-à-Vent kunnen goed ouderen!

Binnen afzienbare tijd zullen we de meest eenvoudige Beaujolais weer kunnen proeven ! De primeurwijnen. Licht en fruitig, vrijwel direct na de oogst klaar-terwijl-u-wacht. Spannend ? nee, maar het is en blijft Fun.

Ga je voor de meest superieure kwaliteit dan zul je wijn kiezen uit de 10 bekende Crus. Tien dorpen die binnen de Beaujolais-Villages – in het noorden –  op granietheuvels gelegen  – de wijn naar hun eigen dorp mogen noemen. Zoals Fleurie, Moulin-à-Vent, Brouilly, Chenas en Chiroubles.

Web - IB 1 DG 250 - Vendanges  en Beaujolais - Daniel Gillet Inter Beaujolais copyright (5)Op dit moment  van schrijven wordt de oogst binnengehaald. En deze stemt dit jaar tot volle tevredenheid. De pluk is deze week begonnen in de wijngaarden waar alles wat vroeger rijp is. De 16.500 ha tussen Lyon en Macon hebben gamay noir à jus blanc voor rood, maar ook chardonnay voor wit onder hun dak.

Chardonnay is vroeger rijp. Rond 5 september is de pluk gestart. Het is  een drukte van belang. Het gemurmel tussen de rijen stokken is als het gezoem rond een bijenkorf. De Beaujolais en de Champagne zijn zo wat de enige gebieden in Frankrijk nog waar de druiven met de hand geplukt worden.

In de kelders is  alles voorbereid voor de komst van de druiven. De focus ligt op het maken van de suikerrijke most.  Dank zij de grotendeels gunstige weersomstandigheden kan men bouwen op gezond fruit. Het voorjaar is glansrijk gunstig begonnen, waardoor de bloei voorspoedig verlopen is. Het koelere zomerweer heeft de druiven niet geschaad, de nazomerzon heeft het laatste werk gedaan !

Ook de voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen voorspoedig. De gezonde stokken met het wat later rijpende fruit beloven veel goeds!

Wat de hoeveelheden betreft, wordt een opbrengst verwacht die iets boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar zal liggen. Ook al is het een beetje te vroeg om  exact te voorspellen, de wijnboeren van Beaujolais hebben veel vertrouwen in een hoge kwaliteit van deze vintage 2014.