Venetië, waterparadijs van Italië in Veneto

Lido di Jeselo, Cavallino, Bibione noem ze maar en om je heen zie je de glimlach van herkenning over de gezichten van de mensen glijden! Wie er geweest is, als kind, herinnert zich brede hete stranden waar de kleine voetzooltjes verbrandden in gloeiend wit zand.  Herinnert zich misschien het glas van Murano! Het glaseiland net zo’n twee kilometer bij Venetië vandaan.IMG_0760

Al in de 16e eeuw bliezen de glasblazers uit Murano het elegante glaswerk voor de Europese adel. Hoewel er nu veel andere glasblazerijen zijn, is Murano nog altijd marktleider van de zogenaamde netglazen. Als je in Venetië bent, kun je met de vaparetto over het water naar Murano. Hier kun je de glasblazers aan het werk zien met het materiaal dat uit zand en kalksteen, nitraat, carbonaat en nog andere chemische stoffen bestaat. Men werkt tussen de 1400º C en de 500º C om het vloeibare glas te blazen en te vormen. Een van de grootste glasblazende kunstenaars is Lino Tagiapietra. Geboren op Murano in 1934 begon hij al rond zijn twaalfde jaar in de glasblazerij.

Misschien denk je niet aan het gekleurde glas, maar eerder  wel aan het gevulde glas. Harry’s Bar is de place to be omdat te regelen! Wereldberoemd en onvergetelijk. Het verhaal van het ontstaan – de barmhartige Samaritaan en de eerlijke Amerikaan – is er één als van een filmscript! Je leest er alles over op de site van de bar zelf!

Carpaccio, een ieder tegenwoordig bekend, omdat vrijwel alles wel een keer als “carpaccio’ het licht heeft gezien, tot – hoe is het mogelijk – Hollandse garnalen aan toe. Het begrip komt echter officieel ook uit Harry’s bar. Hij (Giuseppe Cipriani) serveerde rauwe ossehaas, flinterdun gesneden aan een van zijn vrouwelijke stamgasten. Hij noemde het gerecht naar de schilder Carpaccio die op dat moment in de stad een tentoonstelling had.

Waar je nog meer heerlijk kunt eten is in de Osteria da Fiore.  In de Calle del Scaleter in Sestiere San Polo. Met specialiteiten als  risotto nero. Risotto met inktvisinkt.

De Venetiaanse maskers zijn een ander punt van aandacht! Het carnavalsfeest dat plechtig is, wordt gevierd vanuit de traditie met de maskers die in relatie tot bepaalde kleding staan! Zo kent men het kostuum van de Pantalone en de Pestdokter, De Arlecchino en de Bauta. Figuren afkomstig uit la Commedia dell’arte, het volkstoneel.

109_0106Als je oliebollen zegt, dan zeg je champagne, zeg je Oudejaarsavond. Maar niet in Venetië. Oliebollen worden in heel Italië graag gegeten! De Fritoler (oliebollenbakkers) waren aan het einde van de 18e eeuw zelfs zo belangrijk dat ze zich verenigden in een gilde!

En zo maak je ze zelf: Fritole Venetian van 200 g bloem 00, 50 g basterdsuiker, 50 g rozijnen, pijnboompitten 40 g, 10 g gist, 2 kopjes melk, ½ glas cognac, 1 ei, suiker, zout , olie om te frituren

Week de rozijnen in warm water. Doe de bloem in het midden en werk de eieren, suiker en een snufje zout er rustig door heen. Los de gist op in warme melk en voeg deze toe aan het deeg, beetje bij beetje.  Voeg de cognac toe en laat het rijzen onder een theedoek op een warme plaats tot het deeg verdubbeld is. Spatel nu de goed gewassen rozijnen en pijnboompitten voorzichtig door het beslag. Met behulp van twee lepels, maak je bollen en deze bak je in de  olie (fritole).  Serveer ze bestrooid met poedersuiker. Bron: Gambero Rosso

Hoe lang zal het nog duren voordat Venetië een ‘Atlantis’ geworden is? Dat het leven in de Lagune onder in plaats van boven water plaats zal vinden? Wanneer zal de zeeduivel plaats nemen op de canapé, de palombo met aplomb de muggine versieren, De pesce San Pietro en de triglia de huizen kleuren? Nu wacht hun nog altijd een eenzaam lot tijdens de lunch of het diner in de keuken van de Venetianen, die twee keer per dag de markt afkunnen struinen in hun hang naar verse vis! Geliefde maaltijden naast ‘pasta e fasoj,  of asperges van oever van de Brenta. Witte asperges met een DOC.IMG_7748

En daar moet dan toch wel een glas wijn bijgeschonken worden….en dat zou zomaar van Tommasi kunnen zijn! 110 jaar geschiedenis van een familie in wijn. De wereld is veranderd, maar de familie Tommasi leeft nog altijd voor de beste en de hoogste kwaliteit in de wijngaard – in het glas! Als ambassadeur van amarone wijn is zij wereldbekend: Gemaakt van de druivensoorten Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara. Na de oogst zijn de druiven 5 maanden ingedroogd voor de uiteindelijke persing plaats vond. Na de gisting heeft de wijn 3 jaar gerijpt op grote Sloveense eikenhouten foeders (35Hltr.). Deze wijn laat zich goed combineren met rood vlees, wild en gerijpte kazen.

Maar ook de witte wijnen zoals de Lugano en de Soave worden graag gemaakt. De bijzondere Adorato Appassimento! En niet te vergeten grappa en olijfolie!