Verbunt Voorjaars-proeverij 2013

logo-salenteinIn het kleine Nijkerk ligt het grootse Salentein! Het Zuid-Amerikaanse deel vind je echter in Valle de Uco – Mendoza. Daar worden de magnifique wijnen gemaakt van de ‘Argentijnse’ malbec, de chardonnay en vele anderen. Wijnen zoals Rosé Malbec, Brut Nature Método Tradicional en Late Harvest Sauvignon Blanc leven voort naast de meer traditionelere wijnen.

Aan de rand van het kerkdorp rijden we de het landgoed op. De ooit uit leem opgetrokken boerderij, in de 16de eeuw door de ‘Heren van Groot Vaneveld’ is zoveel eeuwen later het majestueuze onderkomen voor de wijnen van de eigen wijngaarden uit Mendoza zoals Portillo en Salentein.
Tevens voor drie dagen de residence van Verbunt Wijnkopers. Bijna 200 wijnen staan klaar om geproefd te worden in het ruim opgezette ronde theater hartje Dorsmolen.

De ontvangst gaat in stijl met een Sparkling IMG_9194Salentein. Gewapend met het Proefboek gaan we aan de slag. Vandaag is mijn proefpartner mijn eigen lief. Zo kunnen we business en privé toch weer verenigen 🙂

Het aanbod is zeer uitgebreid. Van Champagne Paul Roger tot aan de Graham’s Port aan de andere kant. Ondertussen zijn er diverse masterclasses te volgen die gegeven worden door de wijnmakers of vertegenwoordiging van het huis in kwestie uit het land van herkomst. Bij Joseph Mellot proeven we bij de charmante salesmanager Sancerre, Menetou Salon en Pouilly Fumé. Van IGP Destinea tot aan de Sancerre Cuvée Prestige maken ze ieder in zijn eigen klasse een top indruk. Van fris, fruitig tot aan de gastronomische ‘La Grande Châtelaine’ vind ik ze ernstig lekker.

Bij Marcel Deiss kunnen we kennis maken met de premiers crus!
Die heb je toch niet in de Elzas? Er zijn toch alleen maar druifgerelateerde Grand Crus? Nou, nee dus. Het tot de top behorende Domaine Marcel Deiss heeft een andere visie dan vele andere in de Elzas. Wij praten in Nederland over de cépagewijnen van de Elzas. Prima, maar bij Deiss gaat het niet zo zeer om de druif, het gaat om het terroir! Een bepaalde wijngaard wordt niet  gelinkt aan één druivenras, maar juist aan meerdere!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-Flo_6kkRYQ&w=420&h=315]

Naast zijn Grand Cru wijngaarden, heeft Deiss ook – niet officieel erkende  – “Premier Cru” percelen. Zoals Engelgarten, Huebühl en Burg.

Een visionair dus! En wat mooi!

IMG_9202De Bourgogne is stevig vertegenwoordigd en staat naast de Provence. Ik word altijd zo vrolijk  van Château Sainte Roseline. Als ME en ik naar Marseille gaan, komt deze Rosé toch wel dagelijks ergens bij – lunch of diner – voorbij. Niet alleen rosé, maar ook de mooie La Chapelle de Sainte Roseline Blanc van Rolle vind ik lekker! Rolle = vermentino, aromatisch lekker. In Wine Grapes wordt de druif beschreven als de druif van Sardinië, maar hij wordt op dit moment nog veel meer In het zuiden van Frankrijk verbouwd. De zee schijnt een goede invloed op deze druif te hebben. Ik beaam dat graag! In mijn hoofd maak ik een aantekening voor weer eens weekeinde Marseille!

Dan gaan we naar Oostenrijk! Mevrouw Steiniger is pas net aangekomen. Ze heeft nog geen tijd gehad om haar bagage in het hotel te droppen, maar ze staat al vol verve haar verhaal over ‘hun’ Grüner Veltliner te doen!
“Guten Wein zu machen ist Lebenseinstellung und eine faszinierende Aufgabe! Haar wijnen uit het Kamptal (o.a. DAC Zweigelt en Grüner Veltliner) zijn vol van smaak. De Grüner Veltliner Eiswein 2007 verrast mij enorm, zo goed als zuur en zoet hier in balans zijn!

OostenrijkseVan Oostenrijk naar Duitsland is slechts een stap naar rechts! Daar vinden wij Weingut Zehe Clauss und Markus Molliter. We laten de Moezel even voor de Moezel en verdiepen ons voor de tweede keer dit jaar in de wijnen van Marcel Clauss. Vriendelijke, vlotte, frisse wijnen. De wijn wordt in de wijngaard gemaakt, zegt ook Marcel. “Qualität entsteht bereits am Weinstock und wir erhalten nur voll ausgereifte, aromatische Weintrauben. Die Grundlage für Anspruchsvollen Weine.”marcel claus

We hebben al veel meer van hem geproefd, maar nu heeft hij ‘fris zomers’ bij zich zoals de Rivaner, de Burgunders en de aromatische Muskateller! Uitstekend bij curry’s bijvoorbeeld.

Uit Italië is daar Marchesi di Barolo, opgericht door Marchesi Falletti aan het einde van de 19e eeuw. Eén van de oudste wijnhuizen in de Barolostreek. De kelders van cantina_01Marchesi BaroloMarchesi di Barolo liggen in het dorpje Barolo, uitkijkend over het kasteel van Marquis Falletti.

Jasper RaatsProevend en pratend lopen we verder. Twee bezoeken heb ik in ieder geval nog in gedachten!  Zuid-Afrika Stellenbosch. Daar staat hij dan, de wijnmaker in eigen persoon: Jasper Raats. Wij spreken langzaam Nederlands en hij langzaam Afrikaans. Gaat prima! Longridge Winery zit in Stellenbosch. Bij de Helderberg Mountain. Bij het bedrijf hoort ook een Restaurant. Het moet toch vreemd zijn, uit het warme Zuid-Afrika, waar de oogst al klaar is en de druiven wijnen in wording zijn, af te reizen naar dit Noord-Europese deel waar goddank de oostenwind eindelijk is gaan liggen. Enfin, er is meer dan genoeg te proeven en wie weet… gaan we in november op bezoek 🙂
IMG_9208We beëindigen de middag bij Graham’s Port waar we een meer dan uitstekende uitleg krijgen over de Vintage, de Colheita en LBV. Hoe verrassend is de afsluiting van deze middag als we een net gebottelde vintage 2011 kunnen proeven.