Zuid-Afrika: Vergelegen grote winnaar van internationale prijs voor wijntoerisme

Berichtgeving van WOSA – Sara Channell

Vergelegen is naar voren gekomen als de grote Zuid-Afrikaanse winnaar van de prestigieuze Great Wine Capitals Best of Wine Tourism Awards van dit jaar. Het muntte uit in bijna alle categorieën van deze internationale competitie. De resultaten werden op 7 november jl. bekendgemaakt tijdens een galapresentatie in de Californische Napa Valley voor experts in wijntoerisme uit de hele wereld.

Het beroemde wijnbedrijf uit Helderberg won zowel in de categorie Kunst & Cultuur als die van Restaurant en eindigde als tweede in nog vier andere:  Architectuur & Landschap, Innovatief Wijntoerisme, Duurzaam Wijntoerisme en Wijntoeristische Dienstverlening. De enige categorie waarin Vergelegen niet meedeed was Accommodatie, aangezien het zijn bezoekers deze faciliteit niet biedt.

Camphors restaurant at Vergelegen LRHet is de derde keer dat Vergelegen gekozen is tot de Zuid-Afrikaanse winnaar van Best of Wine Tourism. De laatste keer was in 2009.

Great Wine Capitals vormt een netwerk van toonaangevende wijnbestemmingen in de wereld dat ervaringen deelt om de internationale standaard voor wijntoerisme te verhogen. Andere leden behalve Kaapstad – Kaapse Wynlande zijn Mainz-Rheinhessen (Duitsland), Bilbao-Rioja (Spanje), Bordeaux (Frankrijk), Florence (Italië), Porto (Portugal), San Francisco-Napa (Verenigde Staten), Mendoza (Argentinië), Christchurch-South Island (Nieuw-Zeeland) en als jongste Valparaiso-Casablanca (Chili).

Voor burgemeester Patricia de Lille van Kaapstad is Vergelegen een prachtig voorbeeld van Kaaps wijntoerisme op zijn best. “De competitie is een belangrijk ijkpunt en laat zien dat wat wij te bieden hebben absoluut van wereldkwaliteit is. We hebben als extra voordeel dat we een wijngebied hebben van ongeëvenaarde schoonheid.”

Volgens haar collega De Bruyn verkeert het Kaapse wijngebied in een goede positie om te profiteren van de groei in toerisme. “Naar verwachting zal het aantal toeristische bezoeken aan economisch opkomende landen dat in Europa en Noord-Amerika al in 2015 voorbijgaan. De groeiprognose voor die bestemmingen is het dubbele van die in ontwikkelde markten. Dit biedt ons een geweldige kans, zeker gelet op het belang van toerisme in Afrika.”Vergelegen homestead with Camphor trees LR

Afgelopen jaar steeg het aantal internationale wijntoeristen in Zuid-Afrika met 10,2% ten opzichte van het jaar ervoor, ruim tweeënhalf keer het mondiale gemiddelde van 4%.

Een nieuwkomer bij de competitie, Babylonstoren in Paarl, eindigde als tweede van de Zuid-Afrikaanse deelnemers met eerste plaatsen in de categorieën  Accommodatie en Architectuur & Landschap, en een derde in de categorie Restaurant. Andere Zuid-Afrikaanse categoriewinnaars waren Spice Route – ook voor het eerst winnaar – met de topscore voor Innovatief Wijntoerisme, La Motte – de Zuid-Afrikaanse winnaar van afgelopen jaar – voor Duurzaam Wijntoerisme en  Delaire Graff voor Wijntoeristische Dienstverlening.

De geschiedenis van Vergelegen gaat terug tot 1685. Het wijngoed staat bekend om zijn goed bewaard gebleven historische gebouwen en zijn elegante tuinen. Ook wordt het door kenners hoog aangeslagen om zijn wijn. De Engelse Tim Atkin MW plaatste het in zijn verslag over Zuid-Afrikaanse wijn van eerder dit jaar op hetzelfde niveau als een Premier Cru.

Vergelegens winnende restaurant Camphors is vernoemd naar de oude kamferbomen op het landgoed waarvan wordt aangenomen dat ze ruim 300 jaar oud zijn. Het restaurant is recentelijk gerenoveerd en heeft de bekende Peter John ‘PJ’Vadas aangesteld als chef.

De jury bestond dit jaar uit specialist in wijntoerisme Margi Biggs, consulent voor internationaal toerisme Rick Taylor van de Business Tourism Company,  lifestyle- en wijnjournalist Joanne Gibson, Joan Isham namens het Biodiversity and Wine Initiative (BWI),  kunsthistorica, curator en schrijfster Marilyn Martin, architect Alex Robertson,  restaurantcriticus en uitgever van de jaarlijkse gids Rossouw’s Restaurants Jean-Pierre Rossouw en landschaparchitect Johan van Papendorp.