Vergeten druiven

Vergeten druiven

vidiano-ancient-greek-grapeLost grapes,  ancient grape of Crete – Vidiano

Een ancient old Greek variety showing signs of a revival on Kríti – grape from Crete –  zegt de Wine Grapes!

Een vrij zeldzame druif van het Griekse eiland Kreta. Een bijna vergeten druif. Met opbrengsten die van jaar tot jaar verschillen, gemiddeld grote trossen en bessen met redelijk dik huidje. Dat laatste vast niet voor niets. Hoe heet zal de zon kunnen branden op Kreta.

Douloufakis

Hoewel de druif totaal verdwenen leek te zijn, blijkt nu dat hij langzaam maar aan een zekere opmars bezig is,  mede dankzij de  inspanningen van wijnbouwers als de Griek Douloufakis, die inmiddels drie wijngaarden vol heeft met de vidiano. Hiervan maakt hij een frisse blend met wat sauvignon blanc voor het verhogen van de aroma’s in de wijn. Maar ook cepage Vidiano die rijpt in zowel vaten van acaciahout als  van eiken. Door deze houtinvloed krijgt de wijn iets chardonnay-achtigs over zich. Zoete specerijen als vanille komen je tegemoet.

Wijn van de vidianodruif heeft een uitgesproken gouden kleur en een complex bouquet waar je zowel abrikozen als bergamot, als limoen en perzik in terugvindt. De wijn is hoog in zijn alcohol, wel 14 %. Gastronomisch voor kipgerechten en pasta!

Diamantakis

Het wijnhuis Diamantakis ligt ten zuidoosten van Heraklion op Kreta. De wijngaarden zijn terrasvormig met een hoog percentage leem in de grond. Net zo goed als er prachtige wijn gemaakt wordt, is ook de olijfolie hier vandaan goddelijk lekker. Treffend, de wijngaard wordt omgeven door olijfgaarden. De nabijheid van Egeïsche zeewind en de diverse microklimaten in de regio zorgt voor een verscheidenheid aan wijndruiven – nationale en international – die hier overlevingskansen hebben! Diamantakis brengt 32.000 flessen per jaar op de markt. Waaronder de ‘White Diamantopetra’, een blend van half om half assyrtiko en vidiano. De wijn rijpt voor 60% op Frans eiken en 40% op Amerikaans eiken.  Drie maanden. Een mondvullende wijn. Hoe leuk is het om zo’n wijn te proeven, te drinken en je dan voor te stellen dat deze druif zo’n 25 jaar geleden vrijwel uitgestorven was. Het kan hoor. Bij de Society Wijn Shop. Deze maand komt hij weer binnen.

 

Kreta, een culturele wijnschat van onvoorstelbare waarde!