Vergeten druiven: Wat weet jij van de mazuelo?

Vergeten druiven: Wat weet jij van de mazuelo?

Herfst

Vergeten druiven, zul je zeggen? De bladeren vallen. Druivenoogst! Je kunt er niet om heen! Langzaam gaan we toch richting de herfst. Is het je ook opgevallen dat de avonden al weer korter worden? Nee, het maakt me niet pessimistisch. Ik ben een seizoensmens.  Ongemerkt zullen we ons straks ook met de wijnen op de herfst richten. Vaak merkbaar aan de vele proeverijen die gehouden worden, waarbij voor port, bubbles en  verleidelijk rood ook altijd een hoofdrol is weggelegd. 

Vergeten druiven

Een druif die goed bij het najaar past, warm en gloedvol, dat is de carignan. Je kunt hem niet onder de vergeten druiven scharen, toch zal de gemiddelde wijndrinker er misschien nog nooit van gehoord hebben. Deze hete, warmbloedige wijnstok heeft zich diep in de aarde van de Zuid-Franse wijngaarden genesteld. Tenminste, dat is te zeggen, dat is zo overal waar men zo biologisch mogelijk – hetzij zelfs biodynamisch te keer gaat. Want daar wortelen de druivenstokken dieper, zijn de blauwer druiven voller van smaak, van kleur. Zonlicht gevangen in druivensap.

Vergeten wijngaarden

Hier in de Pays d’Oc zijn nog vergeten wijngaarden waar het onkruid de stokken overwoekerd heeft. Waar de wijngaardenier echt zijn uiterste best moet doen om door het blad de druivenstok terug te vinden. De Languedoc wordt zo langzamerhand de schatkamer van Frankrijk.
De carignan kan daar aan bij dragen. Je vindt hem hier en in de Roussillon, maar ook in Spanje en Californië. In het onregelmatige Corbières tref je hem nogal eens aan. In het kalksteen, afgewisseld met klei, mergel en zandsteen.  Eén van de belangrijkste appellaties van de Languedoc.

vergeten druivenSpaanse origine

De druif is oorspronkelijk Spaans. Je kunt er twee kanten mee op als wijnmaker. Kiezen voor een klassieke of voor een modern vinificatie. Het eerst brengt  een surplus aan tannine, zuren en kleur. De moderne manier, zoals men die ook voor de Beaujolais wijnen gebruikt, geeft soepelheid en fruit. Dus wel een puntje van aandacht om met je wijnhandelaar te overleggen. Want beide wijnen verdienen een ander gastronomisch huwelijk.

Mazuelo -Carignan -Cariñena

De officiële naam van deze druif is mazuelo. In Frankrijk tot carignan of carignane omgebogen. De naam mazuelo linkt aan de Spaanse stad Mazuelo de Muño en cariñena komt van een gelijknamig plaatsje in de buurt van Zaragoza.
Hoe dan ook, het is een druif die in de wijngaard voor een reuzenopbrengst kan zorgen. Een punt van zorg is dat de trossen  nogal dicht op de de wijnstok hangen waardoor de druif niet zo makkelijk mechanisch te oogsten is.

Geen barriques

Deze druif houdt niet van hout! Liever fris en fruitig door hem te blenden met een lotgenoot uit dezelfde streek. Pure carignan kan veel tannines, hoge zuren en zelfs wat bitterheid opleveren als hij klassiek gemaakt is.

Aan tafel? Confit de Canard misschien, kruidige vleesgerechten zoals taco’s met gekruid gehakt of een pittige kaas met kruiden. Kruidige worstjes doen het ook goed! Probeer het gewoon eens!

Bewaren

Bewaren