Verleidelijke wijnroutes, bijvoorbeeld naar Frankrijk

Wat is er leuker dan een wijnreisje? Zo’n paar dagen op stap, neus in de wind, fietsend dwars door de wijngaarden of lopend – klimmend de steile hellingen omhoog. Vanuit Nederland ben je zo in de wijngebieden van Duitsland, België of doe eens gek, Engeland. Maar ook Frankrijk, Oostenrijk of Italië zijn goed te doen voor een reisje van enkele dagen.

Verleidelijke Franse Wijnroutes is een uitgave van www.rendezvousenfrance.com. Mooi overzichtelijk uitgewerkte routes naar en door de wijngaarden! Een aanrader. Op de overzichtelijke kaart van Frankrijk staan middels kleuren de verschillende wijngebieden afgebeeld. Je ziet bijvoorbeeld meteen dat als je naar de Bourgogne wilt, een uitstapje naar de Jura geen mijl op zeven is! Of hoe je vanuit Toulouse zo in de Languedoc of in Gaillac, Cahors of Bordeaux komt.

Met het oog op de komende zomer staat de meimaand bij ons in het teken van de wijnreisjes. Naar Bourgogne, Loire en Alsace! De bekende wijnpro Niek Beute trapt af op 6 mei met “De andere kant van Bourgogne”! Een bijzondere kijk op de traditionele wijnstreek van een andere kant dan de meeste van ons hem kennen. Met de handige kaart van Rendezvousenfrance.com vervolgens in uw zak bezoekt u met nog meer smaak deze streek.

Erwin_Jurgen_wijngaard domaine alsaceDe week hierna gaan we op bezoek in de Alsace! Ditmaal nemen de heren van Domaine Alsace ons mee met de wijnproeverij ‘Alsace in beweging’! Biologische wijnboeren uit kleine ‘Anton Piekeriaans’ dorpjes leveren al jaren hun wijnen aan deze mannen. Ze kennen de streek op hun duimpje en vervolgens, na deze avond, met de kaart van Rendezvousenfrance, ben je snel op weg naar Colmar!

loire brugDe laatste week van mei gaan we zelf even lekker op wijnreis, maar niet voordat de spectaculaire overzichtsproeverij ‘Loire’ is geweest! Vier gebieden verenigd door één rivier! De vallei van de Loire wacht op ons. Kastelen, abdijen, grotwoningen, de Loire heeft het allemaal en on top of that kun je hier fantastisch fietsen!

Voor zover de meimaand, maar om nu niets over de Champagne te melden, ook al is het bijbehorende event al in april, dat kan natuurlijk ook niet.

amalia brutWoensdag 8 april bubbelt en bruist het bij Studio Smaak van Wijn! Dan stappen we in de wereld van het briljante geparel van de mousserende wijnen! In een pittige masterclass zal Vinissima een boekje opendoen over de tot totstandkoming van de gouden bellenstroom in champagnes, crémant, vonkelwijnen en cava’s.
Wat maakt een champagne champagne, hoe stelt de spumante zich daartegen over op? Zijn er andere, onbekende druivenrassen die naar een parelende methode traditionelle kunnen leiden?
Kunnen we blind proeven wat methode traditionelle is en wanneer het om champagne gaat in het glas?

Deze avond is allang helemaal volgeboekt, maar wil je ook wel eens met je neus in de bubbels? In de tweede helft van het jaar heb je dan een kans! Maar ook hier weer die keuzestress want dan komt ook de Portugese versterkte wijn uit de Douro voor de schijnwerpers, ook de wijnen uit het Spaanse Andalusië komen aan de beurt, en we duiken met overtuiging de Veneto in! Amare Amarone 🙂

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/