Verrassende wijnvraag!

Verrassende wijnvraag!

“Waarom moet ik eigenlijk zo proeven?” vraagt iemand zich aan de proeftafel vertwijfeld af? Ik kan het toch gewoon lekker of niet lekker vinden? Persoon in kwestie heeft een korte wijncursus bij ons in de Wijnschool cadeau gekregen. Zijn vriend schiet spontaan in de lach.

Ja, het is wel een hele terechte vraag. Zeker aan het begin van het wijnkennis traject worstelt iedereen met deze gedachte! Want proeven is geen sinecure. Je doet het niet zomaar even. En als de prelude zo’n slok geharnaste wijn is die  door je mond spoelt, ter vergelijking naast een fluweelzachte laten we zeggen Primitivo gezet. Poeh!

Het mooie is echter dat naarmate die wijnliefhebbers vaker aan onze Proeftafel aanschuiven ze het steeds spannender en interessanter gaan vinden om op ontdekkingsreis te gaan in de wijnwereld. De knop gaat om. Dan begrijpen ze mijn parabel ook. De intrinsieke waarde van wijn ontdekken, vergelijk ik graag met een kind dat naar de basisschool waar het in groep 1 en 2 voorbereid wordt op het echte lezen.  In groep 8 moeiteloos “In de ban van de ring” van Tolkien (voordat je de film hebt gezien!) te kunnen lezen en vooral ook te begrijpen, is misschien niet voor iedereen weggelegd maar lezen en verstaan is er wel.

Geef het de tijd! Iedere sport, hobby of om het even welke studie kost tijd, inzet en moeite. Zo ook het wijnproeven. Maar als je eenmaal met het virus besmet bent, ben je in een wonderbaarlijke wereld terecht gekomen.

wijn aromaHoe vernuftig is het niet dat een simpel besje aan een tak tot zulke grote hoogtes (soms ook dieptes) kan komen in een glas wijn. Waar vroeger veel aandacht uitging naar Frankrijk en vooral de Bordeaux, is er inmiddels zoveel te exploreren. Je raakt niet snel uitgeleerd. Dat is een ding dat zeker is.

Wijnschakelprogramma